Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Škola u kojoj je reforma počela

Šestaši pokreću tvrtku, plaće su u 'pavlekima'

OŠ Pavleka Miškine
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/7
15.09.2017.
u 09:12

Đaci će u skupinama u sklopu izvannastavne aktivnosti istraživati tržište, razvijati poslovne ideje, svladavati komunikacijske vještine

Kada imate tvrtku, morate znati voditi svoje zaposlenike, ali i biti dobri prijatelji s dobavljačima i kupcima. Naravno, morate imati i razvijene socijalne i komunikacijske vještine – u jednom nam je dahu objasnio Samuel Kišur Postružin, učenik šestog razreda Osnovne škole Pavleka Miškine na Svetom Duhu.

A na kraju i natjecanje

Kad naraste, želio bi biti znanstvenik, ali i poduzetnik, a za to ima i plan: smislit će izum koji će plasirati na svjetsko tržište. Do ispunjenja snova još je dalek put, ali dobra je vijest da će Samuel i njegovi školski prijatelji poduzetničke vještine početi razvijati već sada. OŠ Pavleka Miškine, naime, za dva tjedna počinje s projektom “UP! Učenici poduzetnici” koji je zamišljen kao simulacija poduzetničkog inkubatora u kojemu će šestaši osnivati fiktivne tvrtke, istraživati tržište te učiti kako plasirati ideje. Riječ je o pilot-projektu koji su osmislile tvrtka A-Link savjetovanje i udruga Dobar dan.

– Kao bivši učenik ove škole, uzbuđen sam što se nakon 15 godina vraćam u nju kao mentor. Želim našim učenicima prenijeti sve što sam naučio boraveći i školujući se u inozemstvu kako bismo ih od malih nogu pripremili za izazove budućnosti – kazao je Ante Lucić, direktor A-Linka, tvrtke specijalizirane za obrazovno i karijerno savjetovanje. Uz njega, u projektu će sa školarcima raditi učiteljica razredne nastave Nikolina Matovina-Hajduk, a koje su to vještine potrebne poduzetnicima đaci koji će sudjelovati u programu koji je zamišljen kao izvannastavna aktivnost već znaju.

– Maštovitost, znatiželja, komunikacijske vještine, pamet... – nabraja Kan Priselac Novačić, koji ne može dočekati da program počne.

Osim razvijanja poduzetničke ideje i sastavljanja sedam do 10 timova, edukacija će se sastojati i od izrade kampanje, crowdfundinga, “pitchanja” i na kraju školske godine – natjecanja. Imat će i vlastitu fiktivnu valutu “pavleka” koja će biti izjednačena s tečajem kune. U projektu će se raditi i na informacijskoj pismenosti učenika, a neki od njih već imaju ideje za svoje fiktivne tvrtke.

U timu nema “ja”

– Razmišljam o tome da bismo mogli napraviti aplikaciju za školu u kojoj bi bile razne stvari, poput rasporeda sati, upoznavanja profesora, programa za nove učenike i slično – otkrio nam je Samuel. U tvrtki bi, kazao je, želio biti direktor.

– Ali to ne znači ništa, radio bih kao ostali jer u timu ne postoji riječ “ja” – napomenuo je šestaš.    

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije