Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sredstva iz proračuna

SDP-ovci u Skupštini: Cijena izgradnje Spomenika domovini nerealna

Matej Mišić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
23.09.2019.
u 14:00

Mišić je naveo kako Grad Zagreb očito ima novca za skupe spomenike, a nema, primjerice, za 36 srednjih škola u kojima učenici plaćaju od 100 do 500 kuna participacije za školovanje.

Klub zastupnika SDP-a zagrebačke Gradske skupštine u ponedjeljak je ustvrdio da je odabir tvrtke Tigra kao izvođača radova na Spomeniku domovini "mogući sukob interesa", dodavši da je cijena od 27,8 milijuna kuna bez PDV-a za njegovu izgradnju prevelika. 

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jutros je na Trgu Stjepana Radića, uz nazočnost premijera Andreja Plenkovića, podignuo kamen temeljac za izgradnju Spomenika domovine. Izgradnju se financira iz gradskog proračuna, a spomenik s tri objekta Zagrepčane će koštati 27,8 milijuna bez PDV-a.

Matej Mišić
1/14

SDP-ov zastupnik u gradskoj skupštini Matej Mišić upozorio je na konferenciji za novinare kako je postupak odabira izvođača radova bio netransparentan.

Grad Zagreb u siječnju ove godine poništio je prvotni natječaj za gradnju spomenika, u kojemu je vrijednost investicije bila procijenjena na 21 milijun kuna bez PDV-a.

"Taj natječaj je poništen, navodno zbog povećanja troškova radova i materijala, ali i zbog činjenice da jedini izvođač koji se javio na natječaj, ponudio znatno više nego što su radovi bili procijenjeni", kazao je Mišić.

Na prvi natječaj jedina se javila zajednica ponuditelja, tvrtke Tigra i Vodotehnika, koje su procijenile da se Spomenik domovini može izgraditi za 27,8 milijuna kuna bez PDV-a. 

Grad Zagreb potom poništava natječaj, kako bi u ponovljenom postupku povisio procijenjenu cijenu radova, te u ožujku za izvođača Spomenika domovini izabire zajednicu ponuditelja Tigra i Vodotehnika, uz vrijednost izgradnje od 27,8 milijuna kuna, bez PDV-a.

SDP-ova zastupnica u Gradskoj skupštini Vesna Nađ dodala je da se radi o mogućem sukobu interesa, jer je vlasnik jedne od odabranih tvrtki kum zagrebačkog gradonačelnika Bandića.

"Tvrtka Tigra u je vlasništvu Bandićeva kuma, Milana Penave, a zajedno s drugom tvrtkom, iznijela je ponudu koja je viša od procijenjene. Dakle, nimalo jeftina niti racionalna investicija", ocijenila je gradska zastupnica.

Mišić je dodao kako se domoljublje ne pokazuje gradnjom spomenika, već ulaganjem u budućnost, u učenike, studente i stipendije. Naveo je i kako Grad Zagreb očito ima novca za skupe spomenike, a nema, primjerice, za 36 srednjih škola u kojima učenici plaćaju od 100 do 500 kuna participacije za školovanje.

Zvane Brumnić komentirao je činjenicu da je uz Bandića, na ceremoniji podizanja kamena temeljca sudjelovao i Plenković.

"Mislim da je Plenković pokazao koga mora slušati, a da je Bandić pokazao kako može voditi", kazao je.

Video - Bandić položio kamen temeljac za Spomenik domovini

Komentara 19

ŠO
Šokac1
14:51 23.09.2019.

S neopisivom lakoćom i samovoljom trenutni gradonačelnik rashitava desetke milijuna kuna iz gradskog proračuna koji svi mi punimo kroz najviši prirez u državi. Nikoga nije briga što desetljećima već imamo istovjetno (i, za razliku, prepoznatljivo) mjesto nacionalnog pijeteta gdje su brojna državna izaslanstva polagala vijence - Oltar Domovine na Medvedgradu. Novac iz proračuna morao bi poglavito služiti za podizanje javnog standarda u gradu, a ne za financiranje neprepoznatljivih budalaština!

DO
dopizdilomi
16:55 23.09.2019.

Cijena dobro opremljene škole ili 2 vrtića.

Avatar ledhr
ledhr
18:17 23.09.2019.

Porez na budale!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije