Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vodeni val

Do subote će vodostaj Save rasti još 235 cm

Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/5
14.12.2017.
u 09:37

Djelatnici Hrvatskih voda redovno obilaze kritična područja, a na čepovima Črnomerec instalirane su čak dvije traktorske crpke

Sava se u Zagrebu, zbog velike količine oborina, ali i zatopljenja koje je rezultiralo naglim topljenjem snijega u uzvodnim područjima sliva Save i Kupe, izlila iz korita.

No razloga za paniku, ako je vjerovati podacima kojima raspolaže Državni hidrometeorološki zavod, nema.

– Vodostaji rijeke Save u Zagrebu trenutačno su u blagom opadanju i iznose +372 cm, a na snazi su redovne mjere obrane od poplava. Kada vodostaji rijeke Save dosegnu vrijednost manju od +350 cm, mjere će biti ukinute, a na snazi će ostati pripremno stanje obrana od poplava – poručuju iz Hrvatskih voda. Sektor za hidrologiju DHMZ-a na svojim službenim stranicama upozorava pak kako se i u idućim danima očekuju znatne količine oborina te da su zasad redovne mjere obrane od poplava proglašene na idućim područjima: Drenje Brdovečko, Jankomir, Zagreb i Rugvica, dok je pripremno stanje obrane od poplava na snazi na području Podsuseda. Osim mjera pripravnosti, poduzete su određene aktivnosti na malom slivu Zagrebačko prisavlje. Tako, recimo, djelatnici Hrvatskih voda redovno obilaze ta područja, a na čepovima Črnomerec instalirane su čak dvije traktorske crpke koje će vodu crpiti do daljnjega.

Pogledajte Advent u Zagrebu:

1/53

Budući da se u četvrtak i petak očekuju oborine, doći će do ponovnog porasta vodostaja i formiranja novog vodenog vala Save. Prema trenutačnim prognozama, očekuje se porast vodostaja do oko +235 cm tijekom subote pri čemu će ostati na snazi mjere pripremnog stanja obrane od poplava, a voda će i dalje biti u inundaciji. U scenariju u kojem bi vodostaji toliko narasli da ni crpke ne bi pomogle otvorit će se ustava Prevlaka kojom će se dio velikih voda rijeke Save upustiti u retenciju Lonjskog polja čime će se sniziti vodostaji nizvodno od Zagreba.

Pogledajte najveće adventsko klizalište u ovom dijelu Europe:

Ključne riječi

Komentara 3

GU
General_U
14:06 14.12.2017.

samo ne rušite nasipe kao zoćetovi plaćenici ako kojim slučajem vodeni val dođe do srbije...

TO
tolitol
18:01 14.12.2017.

državni proračun 130 milijardi kuna (ili preko 17 milijardi eura), a svake godine strahujemo od poplava kao da smo bangladeš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije