Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zgradu spasila obnova

Saniraju strop doma u Nazorovoj koji se srušio na igraonicu

Dom za nezbrinutu djecu u Nazorovoj pretrpio značajnu materijalnu štetu u potresu
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/17
22.04.2020.
u 20:15

Oštećen je u potresu i objekt Centra za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj", koji je privremeno neuporabljiv

Zagrebački potres nije mimoišao ni zgradu Dječjeg doma u Nazorovoj 49, gdje se te nedjelje prije mjesec dana urušio strop u igraonici na drugom katu. U rano jutro, srećom, ondje nije bilo djece pa metalne ploče (tzv. Hunter Douglas) postavljene sedamdesetih godina prošlog stoljeća pri padu nikog nisu ozlijedile. Nakon što je dom odmah nakon potresa obišao premijer Andrej Plenković s ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesnom Bedeković, u prošlu subotu onamo su stigli radnici koji će popraviti strop na drugom i na prvom katu.

Pukotine na zidovima

- Ima još nekih pukotina po zidovima, statičari kažu da je zgrada sigurna. Vjerujem da ju je spasila sanacija statike koja se radila 2003. godine. Zgrada građena 1914. prema projektu arhitekta Ignjata Fischera, naime, devedesetih je počela tonuti, zidovi su pucali i statika se morala zaštititi. Sreća da je to napravljeno - govori dr. Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica Dječjeg doma Zagreb.

Djeca su, kaže, preseljena u suteren i prizemlje, gdje će ostati dok sanacija ne bude dovršena. Radovi na 1500 četvornih metara stropova trajat će šest tjedana, a dom će dobiti spušteni strop i novu rasvjetu.

Dom za nezbrinutu djecu u Nazorovoj pretrpio značajnu materijalnu štetu u potresu
1/17

Nažalost, to nije jedina ustanova socijalne skrbi koja je stradala u potresu 22. ožujka. Privremeno je neuporabljiva zgrada Centra za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj" u istoj ulici, a oštećen je i Centar za pružanje usluga u zajednici Dugave. Šteta je utvrđena i na Centru za socijalnu skrb Zagreb, čija je zgrada također neuporabljiva pa su zaposlenici privremeno smješteni u prostoru Ureda zajedničkih poslova u Kumičićevoj ulici. No samo privremeno, a intenzivno se traži adekvatan prostor za rad.

- Usprkos situaciji jedan djelatnik uvijek je dežuran u Studentskom domu Cvjetno naselje kako bi na licu mjesta mogao pružati potrebnu pomoć građanima koji su trenutačno ondje smješteni - kaže ministrica Vesna Bedeković.

Premješteni s Tuškanca

Prijavljena je manja šteta i na podružnicama Dječjeg doma Zagreb u Laduču, Ivan Goran Kovačić i Selska, gdje se čeka očevid Ureda za upravljanje u hitnim situacijama u organizaciji Stožera za civilnu zaštitu. Veća je šteta pak na objektu Centra za odgoj i obrazovanje Tuškanac pa su korisnici premješteni u zgrade u podružnicu Prekrižje, u kojoj je došlo do manjih oštećenja. I ondje se čeka očevid. Oštećeni su i Centar za rehabilitaciju Sloboština, podružnica Orlovac, Centar za odgoj i obrazovanje Lug te stan za stambenu zajednicu dodijeljen Domu za odrasle osobe Zagreb, koji nije za život, pa su korisnice preseljene.

- Djelatnici Ministarstva dostupni su za pomoć kako savjetom tako i organizacijski ravnateljima ustanova koje su nastradale te očekujem da sanacije neće nepotrebno dugo trajati - ustvrdila je V. Bedeković.

Komentara 1

Avatar SandraBJ91
SandraBJ91
19:20 23.04.2020.

w︆­w︆­w︆­.︆­k︆­i︆­s︆­s︆­i︆­a︆­.︆­c︆­l︆­u︆­b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije