Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nesretna sudbina

Samoborski Versailles propada jadan i skriven u draču

Dvorac Wagner
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/4
12.11.2013.
u 14:55

Vlasnik Zlatko Kolman u obnovu je, kaže, uložio oko 2 milijuna maraka

Dvorac Wagner, tzv. samoborski Versailles, smješten u samom središtu Samobora, samo 150 metara od glavnoga trga, više se gotovo i ne vidi koliko je obrastao u grmlje i korov. Nekadašnji arboretum na osam tisuća četvornih metara, zaštićen kao djelo vrhunske parkovne arhitekture, gotovo da je neprepoznatljiv, a spomenik 1. kategorije postao je metom kradljivaca bakra.

– Iz njega je odneseno sve što se odnijeti moglo – priča njegov vlasnik Zlatko Kolman Marči, nekadašnji vlasnik modnih butika džinsom. Kada ga je kupio 1992. novcem koji je dobio prodajom vile na Mihaljevcu, dvorac od 550 četvornih metara obnovio je iz temelja.

Zapeo s kamatarima

Sve što je bilo dotrajalo u zdanju iz 1893. moralo se rekonstruirati. Specijalni prozori naručivani su iz Austrije od tvrtke koja se isključivo bavi obnovom stoljetnih dvoraca i kurija, mijenjale su se sve trule grede, a betonski strop prvog kata bio je u takvom stanju da se morao rušiti i graditi ponovno. Adaptacija, koja je, zajedno s kupnjom, stajala tadašnjih 1,8 milijuna njemačkih maraka, trajala je tri godine, a kad je došlo vrijeme završnih radova, Kolmanu je ponestalo novca.

– Zbog neplaniranih troškova prilično sam prekoračio budžet i u to ratno vrijeme morao sam se zadužiti. Posudio sam 300.000 maraka od svog navodnog prijatelja. No, on je kasnije potraživao puno više, a počele su i prijetnje, pa sam 1995. bio prisiljen otići s obitelji u SAD, a u Hrvatsku sam se vratio 2006. – svjedoči Marči. U međuvremenu se dug zbog kamata dvostruko povećao pa je Kolman “prijatelja” tužio.

Završio na sudu

Kolmani su još u izbjeglištvu. Dvorac je 2007. odlučio prodati, nakon što je u njega uložio još 40.000 eura. – Bio je u strašno lošem stanju, nedostajala su mu prednja i zadnja vrata, svi su oluci ukradeni... To mi je bio zadnji novac, a sada opet nema četvrtine krovišta... – priča Kolman, koji je tada imao kupca koji je dvorac želio kupiti za 1,8 mil. eura, no zbog sudskog procesa nije prodan. Nikoga ne zanima, kaže Kolman, što baština propada, a za njega nisu zainteresirani ni grad Samobor, ni županija ni država.

Dvorac će nakon ročišta u siječnju, kada će, nada se Kolman, radi zastare dug biti poništen i proces konačno završen, opet biti na prodaju. Ali po višoj cijeni. A za njega se zanimaju kupci iz inozemstva.     

Komentara 6

KA
KatarinaMedici
15:12 12.11.2013.

Sramota. Druge države koje imaju na raspolaganju takve građevine to znaju dobro unovčiti. A kod nas; ukoliko ne možeš usput ukrasti...ne vrijedi se ni truditi napraviti nešto od toga. A kako lijep hotelčić, restorančić, pejzaž..svi bi imali koristi..ali da..ovo je Hrvatska...kako tužno!

2X
2Xgeneral
15:52 12.11.2013.

Povrat uloženog novca u ovaj objekat je dugotrajan i upitan!!! Ljepo je živjeti u njemu ali troškovi održavanja su enormni. Koliko će prodavatelj moći dobit?? Vrlo upitno, jer NEMA ULAGATELJA iz više razloga. Administracija, dozvole, zahtjevi, troškovi, održavanje, pravna nesigurnost radi dobivanje bilo kakvih dozvola za poslovnu djelatnost!! Osobno da imam tih 2 miliona eurića - staviš pola u banke, pola u američke dionice i bog te veseli!!! Nit brige nit pameti, nit TROŠKOVA!!!

DU
Deleted user
16:10 12.11.2013.

Slažem se sa Generalom, da bi netko ovo kupio mora imati ideju, koliko je uopće isplativo kada bi i dobili sve dozvole u roku, a tek ulaganje prije početka bilo kakvog posla, pa održavanje, u to se može upustiti onaj koji ima iskustva sa hotelijerstvom, ugostiteljstvom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije