Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽUPANIJA Poglavarstvo usvojilo vlastiti plan o otpadu

Samobor i Sveta Nedelja od 1. siječnja u smeću?

17.12.2008.
u 00:33

Zagrebačka županija raskinut će ugovor s Gradom Zagrebom iz 2006. godine o zbrinjavanju njihova otpada ako Skupština Zagrebačke županije sutra prihvati tu odluku Poglavarstva. Prihvatljivija mu je mehaničko-biološka metoda, a kažu, i jeftinija je te može proraditi već za tri godine.

Studija u temelju te odluke predviđa da će u svakom gradu županije postojati lokalni centri odlaganja otpada. Financirat će ih sami gradovi. Tu će se otpad razvrstati i potom odvoziti u glavni centar na danas još nepoznatoj lokaciji. Tu će se strojevima usitnjavati.

U tri godine na svom
– Županijski se model može ostvariti brže od drugih, jeftiniji je i zaposlit će 50 ljudi – rekao je Kamenko Josipović iz Dvokut Ecra koji je izradio studiju gospodarenja otpadom.

Odluku je oštro kritizirala Palma Klun Posavec, predsjednica Županijskog odbora SDP-a. Kaže da će zbog toga od 1. siječnja Zagreb prestati primati otpad Samobora i Svete Nedelje, jedinih u županiji bez svog odlagališta.

– Članovi poglavarstva jednostrano su sa Zagrebom raskinuli ugovor o gradnji spalionice iz 2006. godine iako Zagreb prihvaća otpad Samobora i Svete Nedelje – ljutila se Klun Posavec. To su nam potvrdili u Gradskom uredu za prostorno uređenje.

Kamo sad sa smećem?
– Početkom siječnja Samoboru i Svetoj Nedelji neće se produžiti ugovor, pa se smeće odatle više neće odlagati na Jakuševcu jer je županija prihvatila županijski program zbrinjavanja otpadom – rekao je odlučno Davor Jelavić.

Zagreb ostaje prikraćen za 11 milijuna kuna godišnje koliko su Samobor i Sveta Nedelja uplaćivali za Jakuševac, a njima ostaje smeće.

U županiji kažu da će otpad iz tih gradova odvoziti na neko od odlagališta u ostalim gradovima. Manje od dva tjedna prije nego se otpad prestane odvoziti, a dan prije županijske skupštine – ne zna se kamo!

- Sve je to još prijedlog. Prema studiji gospodarenja otpadom županijski model puno je jeftiniji od spalionice i moći će se realizirati za tri godine, a spalionica tek za sedam – rekao je Damir Tomljenović, zamjenik župana.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije