Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
120 uređaja

Samo za osposobljene: Evo gdje su u gradu defibrilatori, spas od infarkta

defibrilator
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
30.05.2014.
u 16:54

Svaki takav uređaj povezan je telefonom sa Zavodom za hitnu medicinu Zagreb koja je preuzela nadležnost za održavanje uređaja, a otvaranjem ormarića u kojem je smješten veza se automatski uspostavlja i locira mjesto poziva te se u najkraćem roku šalje ekipa Hitne pomoći

Više od godinu dana proteklo je otkako je u gradu Zagrebu na točno 27 lokacija postavljeno 120 defibrilatora - uređaja za pružanje prve pomoći u slučaju srčanog udara, a edukacija o korištenju kao i njihovo daljnje postavljanje nastavit će se i u sljedećem razdoblju, poručuju tako iz gradskog Ureda za zdravstvo.

Naime, u svakom objektu u kojemu je postavljen uređaj odrađene su edukacije kojima se djelatnike naučilo korištenju i rukovanju, a do sada je edukaciju prošlo više od 200 ljudi.
Osim u brojnim trgovačkim centrima koji su ujedno sami financirali nabavu spomenutih uređaja, oni su postavljeni na frekventnim mjestima u gradu kao što su jezera Jarun i Bundek, prostori ZET-a, Dom sportova, kolodvori.

Foto: Jelena Vuković

Grafika: Jelena Vuković

Iako ih građani ne mogu koristiti, ipak je važno znati točne lokacije kako bi u navedenim objektima ili njihovoj neposrednoj blizini mogli potrebitim osigurati što raniju i hitniju pomoć jer reanimacija započeta unutar dvije minute za čak 60 posto povećava šanse za preživljavanje.

Naime, defibrilatori bilježe srčani ritam i određuju je li potreban električni šok te daju upute na hrvatskom jeziku za postupak defibrilacije.

Svaki takav uređaj povezan je telefonom sa Zavodom za hitnu medicinu Zagreb koja je preuzela nadležnost za održavanje uređaja, a otvaranjem ormarića u kojem je smješten veza se automatski uspostavlja i locira mjesto poziva te se u najkraćem roku šalje ekipa Hitne pomoći.

Samo educirani mogu koristiti i uopće doći do uređaja – poručuju iz Grada.

>>I defibrilatori na ulicama privlače turiste u grad

Komentara 3

Avatar SimeDjodan
SimeDjodan
21:35 30.05.2014.

Pa ovo je sramota. U Americai svaki ljecnicki ured mora imati defibrilator, a ne da frajer s infarktom pretrci pola Tresnjevke trazeci jedan.

PA
parasa
10:56 31.05.2014.

120 uređaja na 27 lokacija !?!?......... opet netko maznuo tešku lovu

SE
serghio
08:08 31.05.2014.

120 uređaja na 27 lokacija !?!? A zašto to nije 120 uređaja na 120 lokacija. Čemu više uređaja na istoj lokaciji ? U Americi čini mi se i druge hitne službe imaju defibrilator, a to su znači i vatrogasci i policija. Ne znam kako je drugdje organizirano, ali hitna pomoć bi trebala biti rasprostranjena na puno lokacija po Zagrebu , a ne da dolaze uglavnom iz jednog centra. Da bar onda i vatrogasci znaju pružiti tu prvu pomoć kod infarkta i sličnih hitnih stanja, dok medicinska hitna pomoć ne dođe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije