Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BUKOVAČKA CESTA

'Samo se stavljaju „flasteri“, a puknut će kad-tad opet. Trebamo novi podzemni sustav'

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/8
20.07.2020.
u 12:18

Razgovarali smo s ljudima koji su svakodnevno u maksimirskoj ulici poznatoj po „otvaranju“ rupa na cesti

Bilo je samo pitanje vremena kad će cesta ponovno propasti i otvoriti se nova rupa. Gledamo svaki dan kako asfalt puca i pomalo se udubljuje jer tu je vječito gužva i krkljanac kad Bukovačka vodi, između ostalog, do KBC-a Rebro. Nitko se, srećom, nije ozlijedio, a lako je mogao jer je udubina bila toliko velika da je u nju stao cijeli moj kiosk. Posvjedočila je Lidija Valentar, agronomkinja koja proteklih 35 godina ima svoju malu cvjećarnicu „L“ upravo kod točke gdje je prošli tjedan na maksimirskoj prometnici ponovno „nastala“ jama zbog popuštanja bočnog dijela kanala.

„ISPAŠTAJU“ RADNICI I PROLAZNICI

Problemi zastarjelog podzemnog vodnog sustava Bukovačke ne jenjavaju već godinama, a prisjetila se i kada je prije mjesec dana bila slična situacija kao danas, samo što se tada urušila cesta šest metara dalje od sadašnjeg otvora.

-          U ovom je dijelu grada jako mnogo zgrada, a usto se cestom prolazi i do bolnice. Dakle, svakodnevno je stotine automobila, kamiona, kola hitne pomoći… na ulici pa bi trebala bi prioritet kompletne obnove. Sve što se radi su sitni popravci, odnosno „flasteri“, koji će ponovno ubrzo kolapsirati. Treba se pronaći neko trajno rješenje i da se u cijeloj ulici zamijene cijevi nekim jačim jer njima „kola“ voda sa Sljemena koja je gorska, jaka i brza, a cijevi za nju preslabe i prestare – objašnjava cvjećarka dodajući kako predviđa da opet za vrijeme sanacije, ko i prošlog mjeseca, neće imati prihoda jer je strojevi koji popravljaju cestu zaklanjaju i "zakrče" put do cvjećarne.

17.07.2020., Zagreb - Radovi na Bukovackoj cesti zbog ostecenja kolnika usljed urusavanjadijela ceste zbog podzemnih vodenih tokova. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

S njom se slaže i Marija Zlatić Hrnjak koja u kiosku pokraj, pak, radi već deset godina. Ona se, naime, osvrnula i na 2015. godinu kada se pojavila prva jama, i to pet metara duboka, zbog puknuća bočnog dijela kanalizacijskog kolektora jer on nije promijenjen više od 80 godina te ga je obilna kiša bila „dotukla“.

-          Sjećam se kakav je kaos nastao dok je godinu nakon te prve rupe pukla i vodovodna cijev. Svi smo bili poplavljeni, problemima nikad kraja. Stalno su neki radovi i buka te zatvoren dio ceste zbog čega naš posao jako pati – kratko je komentirala prodavačica dodajući kako bi se cijeli vodovodni sistem trebao zamijeniti, sve od križanja Maksimirske i Bukovačke do zloglasnog rotora koji spornu cestu spaja s Petrovom i Prilesjem.

IMA LI TRAJNOG PLANA?

Da život što prije „normalno“ funkcionira na tom dijelu Maksimira, žele i Katarina Bareković i Emila Zečević, koje svakodnevno prolaze tom rutom do svojeg posla.

-          Najviše nas je strah da se nekome nešto ne dogodi, to bi bila tragedija – poručuju. 

17.07.2020., Zagreb - Radovi na Bukovackoj cesti zbog ostecenja kolnika usljed urusavanjadijela ceste zbog podzemnih vodenih tokova. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

Iz Vodoopskrbe i odvodnje (ViO) kažu kako će trenutačna sanacija oštećenog dijela završiti ovaj tjedan.

-          Gotova je prva faza i potpuno smo očisti jamu od propalih blokova betona i asfalta. U tijeku je izrada oplata i betoniranje bokova kolektora kako bi se osigurao oslonac za betoniranje gornje ploče kolektora koja bi trebala biti gotova danas – priopćili su. A pitali smo ViO zašto se toliko često urušava prometnica i ima li Grad u planu neku veće i trajnije rješenje, no, do objavljivanja ovog teksta, nismo dobili odgovor.

1/6

Komentara 2

ZB
zgrada_bez_parkinga
14:00 20.07.2020.

Danas sam slomio nogu, uzrok: korona virus. Logicno.

KP
kradoljub.profiter
13:17 20.07.2020.

Zagreb puca po šavovima od neodržavanja. Do sada je bilo sreće pa nitko nije stradao. Tko li će odgovarati kad netko strada?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije