Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uči studente

S vrtom na krovu ljudi se oslobode osjećaja života u skučenom stanu

urbani vrt
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/5
05.11.2014.
u 12:42

Vrt može na svaki objekt, a za ozelenjivanje balkona, lođe ili terase nije potreban pristanak svih stanara

Vratiti prirodu u urbanizirana naselja kako čine Singapurci pomoću vertikalnih vrtova u neboderima ili zelenih površina na zgradama u španjolskoj Valenciji za Alenku Delić, profesoricu s Arhitektonskog fakulteta, budućnost je arhitekture.

O uvođenju zelenila u sivilo zgrade ona predaje studentima, a o uvjerljivosti njenih stavova govori i to da je na 5. katu zgrade u Vrbanima u kojoj živi u sklopu stana uredila i svoj urbani vrt. I u jesen na terasi još rastu grašak, mahune, špinat, salate, blitva, kao i pregršt zimzelenog drveća.

–Problem je što se u izgradnji grada zauzimaju zelene površine. Uređivanjem vrtova u sklopu zgrada stvara se nova mikroklima, pa stanari nemaju dojam da žive u zgradi - kaže Alenka Delić, te dodaje da je dovoljna jedna tegla da se oplemeni balkon. Također, orijentaciji stana treba prilagoditi vrstu biljke te misliti na prirodnu ventilaciju i strujanje zraka. Urbani vrt može ići na bilo koju zgradu, a za ozelenjivanje terase, lođe ili balkona ne treba pristanak svih stanara, jer je to privatni prostor.

Bitno je, smatra arhitektica, da stan ima vanjski prostor, što uči i studente pri projektiranju zgrada, potičući ih da razmišljaju i o prirodnom načinu gradnje, održivosti i ekologiji... Ove godine će tako osmisliti kuće za stanovnike Gunje.

–Urbani vrtovi su i odlična relaksacija koja nedostaje modernom življenju. Ni ja nisam mislila da ću se time baviti. No, počelo je još dok smo bili u Malešnici u stanu u visokom prizemlju. Imali smo terasu od 30-ak kvadrata ispred dnevnog prostora, a kako je stan gledao na zapad, tražili smo zaštititi se od sunca ljeti. Posadili smo lozu koja je stvarala vertikalnu zaštitu, te stvorila i “zelenu nadstrešnicu” koja nije propuštala kišu. U dnevnom prostoru bilo je 3-4 stupnja hladnije nego prije sadnje - ističe Delić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije