Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tuđman

Rugvičani: naš “Bakreni Francek” najljepši je od svih u državi, glavni trg s pravom je nazvan po njemu

Tuđmanova bista
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
19.01.2019.
u 16:37

Bista je djelo akademskog kipara Ante Jurkića, koji je dosad izradio 20-ak kipova prvog hrvatskog predsjednika. Radovi na trgu koštali su 1,8 mil. kuna.

I prije nego što je novi trg svečano otvoren, stanovnici općine su bisti postavljenoj prije nekoliko dana dali nadimak. “Bakreni Francek”, kako je od milja preimenovan kip dr. Franje Tuđmana, djelo je Ante Jurkića, “specijaliziranog” za izradu kipova prvog hrvatskog predsjednika. Tuđman, onako kako ga vidi akademski kipar, postavljen je, naime, u raznim hrvatskim gradovima, među kojima su i Osijek, Virovitica i Đakovo, a upravo je on napravio bistu prvog hrvatskog predsjednika koju već godinama viđamo na važnijim skupovima HDZ-a. Dosad je izradio dvadesetak kipova dr. Franje Tuđmana.

Bista vrijedna 24.000 kuna

Jučer je kip predsjednika Tuđmana postavljen i na glavnom općinskom trgu u Rugvici, mjestu nedaleko od Dugog Sela, mjesec dana nakon što je kip predsjednika dobio glavni grad. Za razliku od Zagreba, kip dr. Franje Tuđmana u Rugvici postavljen je na trgu nazvanom po njemu, dok je onaj u Zagrebu sa “svojeg” trga maknut. Ne fizički, već idejno. Kip koji sad stoji na sjevernoj strani Sveučilišne livade prvotno je, naime, trebao biti na Trgu dr. Franje Tuđmana nedaleko od Trga Francuske Republike. Zašto Tuđman nikad nije postavljen na tom trgu vladajući nikad nisu jasno rekli. Možda je razlog tome što Tuđmanov trg u Zagrebu nije ni približno uređen kao onaj u Rugvici. Dok trg u blizini Britanca već gotovo šest godina čeka preuređenje po ideji arhitekta Nenada Fabijanića, onaj u Rugvici uspjeli su obnoviti za samo 14 mjeseci. Radovi su počeli u studenome 2017. godine, a odvijali su se u dvije faze.

– Financirani su novcem općine i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Ministarstvo je osiguralo bespovratnih 850 tisuća kuna, a sveukupna vrijednost projekta je 1,8 milijuna kuna. Bista stoji 24 tisuće kuna – kazao je načelnik Mato Čičak i dodao da je kip ispred zgrade općine najljepši od svih dosad postavljenih te da Rugvičani vole dr. Franju Tuđmana.

I M. Tuđman zadovoljan

Na otvaranje je došao i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, ali i sin prvog hrvatskog predsjednika Miroslav Tuđman, koji je dodao da je zadovoljan izgledom biste.

Na trgu Franje Tuđmana u Rugvici otkrivena bista prvom hrvatskom predsjedniku

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
10:47 21.01.2019.

He he, dobar Čičak, dobar. A sada će u koaliciji sa Bandićem i Kožićem, napraviti centar za gospodarenje otpadom i usrečiti žitelje Rugvice.

Avatar Niškorist
Niškorist
11:56 22.01.2019.

Kad to saznaju skupljaći sekundarnih sirovina ?

ZI
zip123
20:33 19.01.2019.

Jos malo pa ce njegove slike biti po fasadama kao Sadama Huseina slike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije