Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stopa kriminaliteta

Rotvajleri i borilačka vještina za život bez straha

ljerka veselantić
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/3
28.11.2012.
u 12:00

Prevladavaju krađe i razbojstva, a na meti kradljivaca najčešće su domovi, stanovi, automobili...

Statistike za Policijsku postaju Maksimir, prema podacima za 2011. godinu, zabilježile su da ta postaja ima najveću stopu kriminaliteta, čak 2883 kaznena djela. No, tijekom 2012. ta je brojka je, prema podacima Odsjeka za analitiku PU zagrebačke, pala 18 posto u gradskoj četvrti Maksimir i 14 posto u gradskoj četvrti Peščenica. Provjerili smo da li se stanovnici Maksimira osjećaju sigurno u svojoj četvrti.

Nesigurna šuma

Tako dom Ljerke Veselantić (57), domaćice iz Petrove, čuvaju dva rotvajlera.

– Imam dva psa i cijeli život ključ u bravi. Nema kod mene ulaza samo tako – kaže Ljerka. Rođena je u Petrovoj i nikad nije čula da se u susjedstvu krade. – Ovi naši dečki, policajci, šeću se po kvartu i pozdravljaju nas, što pridonosi osjećaju sigurnosti – kaže ova domaćica.

– Bojimo se pljačke i svega što i inače muči Zagrepčane, ali da je Maksimir nesigurna četvrt, ne bih rekao. Učitelj sam karatea i nikad nisam na ulici upotrijebio svoje vještine, osim kad su me psi jednom napali u Maksimiru – rekao je Mladen Marušić, (50) profesor strojarstva iz Švarcove.

– Osjećam se sigurno dok hodam ulicom, no što se tiče stanova, garaža... koje se pljačkaju, o tome treba voditi računa. U drugom ulazu od našeg od 12 do 14 sati dogodila se provala, a susjeda inače 90 posto vremena provodi u stanu, što znači da su je lopovi pomno pratili. Moja devetogodišnja kći Marta često je sama kod kuće jer supruga i ja radimo pa smo zabrinuti – tako govori Željko Horvat (45).

Jedina stvar koja je u Maksimiru nesigurna je šuma, smatra Velimir Pribetić (54), umirovljenik.

Savjeti policije

– Živim u Barutanskom Bregu, imam kćer od tri i po godine i navečer izlazimo bez straha – kaže Andrea Kostlivy Strasser (37), profesorica španjolskog i fonetike.

A da se svakom maksimirskom ulicom može proći u svako doba dana i noći, smatra i Stanko Tomić, načelnik postaje Maksimir.

– Ne postoje ulice i kvartovi koji su posebno na meti počinitelja. Najviše prevladava imovinski kriminalitet, odnosno teške krađe, krađe, razbojstva i to uglavnom ulična. Na meti kradljivaca najčešće su domovi, stanovi, skladišta, vozila... Na području Policijske uprave zagrebačke, pa tako i na području postaje Maksimir i Peščenica, često se trgaju zlatni lančići. Krade se sve što je dostupno, nema pravila. Građanima savjetujemo da se pokušaju što bolje zaštititi – kaže načelnik.

>>Policija upozorava starije: Ne puštajte u kuću nepoznate ljude!

Komentara 1

Avatar josipa1
josipa1
12:49 28.11.2012.

otvoriti Goli otok.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije