Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
URBANO PČELARSTVO

Roje se po cijelom gradu, samo do podneva odradimo 15 intervencija

Pčelar
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
05.06.2019.
u 20:20

Zbog većeg broja “zujalica” dežurna služba “leti” gradom, no često ih, kažu, zovu i bez razloga

Svoju kuću odlučile su “sagraditi” baš na grani drveta tik uz Elektrostrojarsku obrtničku školu. Panika je zavladala među učenicima kad su vidjeli veliko gnijezdo pčela.

No, one nisu agresivne, kažu dežurni pčelari koji ovih dana zbog poziva građana “letaju” po metropoli ne bi li ih “spasili” od raznih “zujalica”.

Alarmiraju ih i kad uoče nekoliko pčela ili osa, a samo jučer do podneva primili su 50-ak poziva te izišli na 15 intervencija. Dnevno ih bude i 30-ak, a kad telefon zazvoni, pčelarima nije strano ni ustati se od stola usred krstitki ili kakve druge proslave.

Sezona počela nešto kasnije

– Sad je sezona rojenja pa se nadamo da će se nakon ovog tjedna bura malo stišati – govori Dražen Jerman, predsjednik Hrvatske udruge pčelara “Pčelinjak” i dežurni pčelar za područje Zagreba i okolice. U sezoni koja obično traje od početka svibnja do sredine lipnja, no ove je godine zbog hladnijeg vremena počela kasnije, znaju imati više od 300 intervencija.

– Dobivamo panične pozive zbog benignih stvari, a na terenu nailazimo na nerazumijevanje. Ljudi uglavnom i ne znaju da svi pčelari rade volonterski, bez naknade. Ako ne možemo odmah doći, uvijek smo putem telefona na raspolaganju za savjete o pčelama, osama ili stršljenima – ističe Jerman. I dodaje kako se, primjerice, bezrazložno ubod stršljena smatra izuzetno opasnim.

– Stršljenov otrov manje je toksičan od osinjeg. Stršljeni imaju veći žalac pa je ubod bolniji, no za smrtni ishod kod zdravog čovjeka potrebno ih je više od 500 – kaže Jerman.

Najmanje se treba bojati pčela, a roj koji je izašao iz košnice uglavnom nije agresivan, pogotovo ako ga se ne uznemirava.

– Jedno je gnijezdo već dugo u Vukovarskoj ulici, na drvetu, svega 20-ak centimetara iznad tla, i nikome ne smeta. Dapače, pčele su izuzetno korisne za naš grad jer oprašuju cvjetnice, a osiguravaju i čišći zrak te zdraviji okoliš – govori Jerman.

Zato su odlučili inicirati da se dopusti urbano pčelarstvo u Zagrebu. Prije nekoliko su mjeseci počeli anketirati građane pitajući ih žele li da se dopusti držanje pčela na području metropole. Ispitali su dosad više stotina ljudi, a većina je za držanje.

– Gradonačelnik Milan Bandić na jednoj je sjednici Skupštine rekao da će se dopustiti ako dokažemo da građani to žele. Kad skupimo dovoljno materijala, idemo u akciju – ističe Jerman.

Jedina državna u Europi

Lani u studenom bili su i na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede kako bi dogovorili da se dežurna služba pčelara podigne na razinu države.

– Zasad se još ništa konkretno nije realiziralo, no da se to učini, bili bismo jedini u Europi koji imaju takvu službu na državnoj razini – kaže Jerman.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar doog_kool
doog_kool
21:01 05.06.2019.

To Cro Cop zove po cijele dane

DU
Deleted user
22:32 05.06.2019.

Prošlo je proljeće bilo kišovito, kao i ovo.... bagrem loše cvjeta, kiša sve ispere... neće biti meda... Ajde, ako netko zna neka mi (nam) objasni... na tv prikazuju kako pčele doslovno usisavaju usisavačem ... zar ih to ne ozlijedi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije