Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kandidati za rektora

Boras i Bakić predstavili programe, sjednica zatvorena za javnost

Zagreb: Novinarima nije bilo dopušteno pratiti predstavljanje programa kandidata za rektora
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
1/12
16.02.2018.
u 18:43

Na pitanje novinara zašto nisu mogli ući na sjednicu Senata, Šimpraga je odgovorio da o tome odlučuju tijela Senata

Izvanredna sjednica Senata zagrebačkoga Sveučilišta, na kojoj su dvojica kandidata za rektora, aktualni rektor Damir Boras i profesor na Prirodoslovno-matematičkome fakultetu (PMF) Damir Bakić predstavili svoje programe, održana je danas u sveučilišnu Rektoratu bez prisutnosti medija u skladu s odlukom sveučilišne uprave.

Kako je u četvrtak najavio Ured za odnose s javnošću zagrebačkoga Sveučilišta, nakon spomenute sjednice Senata, u Rektoratu je konferenciju za novinare održao prorektor Miljenko Šimpraga.

"Budući da su sjednice zatvorene za javnost takva je praksa i na sjednicama gdje se predstavljaju programi za rektora", rekao je prorektor Šimpraga, a prenijela N1 televizija.

Šimpraga je izvijestio da je rektorski program za četverogodišnje mandatno razdoblje od 1. listopada ove godine do 1. listopada 2022. izložio aktualni rektor Damir Boras, a potom i kandidat Damir Bakić i da je svaki imao 30 minuta za predstavljanje, nakon čega je bila rasprava.

Zagreb: Novinarima nije bilo dopušteno pratiti predstavljanje programa kandidata za rektora
1/10

Senat je jednoglasno prihvatio izvješće predsjednika Izbornoga povjerenstva prof. dr. Enesa Midžića. "Sporno je ostalo pitanje koje je postavio kandidat Bakić o tome koliko će biti izbornih krugova 23. veljače, jedan, dva ili tri, a to će biti razriješeno savjetom statutarnog povjerenstva", rekao je.

Na pitanje novinara zašto nisu mogli ući na sjednicu Senata, Šimpraga je odgovorio da o tome odlučuju tijela Senata.

"Dosadašnja praksa to nije bila. Jedan od kandidata istupa u javnosti, a drugi ne. Aktualni rektor je, kada je istaknuo kandidaturu, odlučio da neće istupati u javnosti. Jedan od razloga je i taj da ne bi stekao prednost s obzirom na to da je aktualni rektor", rekao je Šimpraga., a prenijela N1 televizija.

"Što se tiče zahtjeva 17 redakcija da se prati sjednica, kad je u pitanju javnost koja je izravno zainteresirana za izbor rektora, to je naša akademska javnost, a to je više od 80 tisuća ljudi. U izbornom procesu kroz tijela sveučilišta svi su mogli biti informirani i bili su informirani kroz sva tijela. Od studenata koji imaju predstavnika u Senatu do toga da su kandidati komunicirali s javnošću", izjavio je, a prenosi N1.

Što se pak tiče šire javnosti, dodao je, "ovo je bila uobičajena praksa. I prošli puta ste čekali završetak sjednice Senata i tada ste dobili izjavu izabranoga rektora. O izboru rektora odlučuje 70 članova Senata koji su svjesni odgovornosti prilikom izbora rektora".

"Prisustvo velikoga broja ljudi, posebice medija, moglo bi biti kontraproduktivno. Da je bilo tko zatražio da se otvori za javnost, Senat bi donio takvu odluku".

Senat će birati rektora zagrebačkoga Sveučilišta na sjednici u petak, 23. veljače.

Komentara 14

DU
Deleted user
19:13 16.02.2018.

..komunisti iliti crvena buržoazija pleše bože pravde,srami te se vi i vaše škole..

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
19:18 16.02.2018.

He he, pa normalno da je sjednica sveucilista zatvorena za javnost. Sta ima javnost sa sveucilistem, kad je sveuciliste nase. Boras ima sezdeset pet godina i taman se zalaufao u karijeri i sad bi neki novinari remetili hibernaciju i zimskii san. A ovi portiri na ulazu koji ne pustaju nikoga unutra, sami su odlucili zaustaviti javnost i zainteresiranu javnost. Sto ima javnost raditi na sveucilistu. Nek ide u javne kuce. One su javne. A sveuciliste je nase i mi ga ne damo nikome, jer mozda i portiri dobiju titulu portira rektora.

DU
Deleted user
13:15 17.02.2018.

Kao što su detaljno opisali prvi Borasov izbor i kako je dotični postao rektor, uzdam se da će nas mediji i ovaj puta detaljno izvjestiti koliko će nas to ovaj puta koštati, u novcu i kvaliteti studiranja. Prema trenutnoj pozciciji ZG sveučilišta na listama, Borasov je prvi program bio za -1. A njegova bitka za radna mjesta na lijevim veleučilištima, jer ga njegov matični Filozofski poslije 65-te ne želi, je maestralna, prava uhljebarska. Toliko svi viču STEM područje, počevši od Pantovčaka, pa da vidimo rezultat: hoće li pobijediti katolički filozof ili ima šanse i znanost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije