Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi multisenzorni park

Rehabilitacija uz igračke koje daju zvukove

Multisenzorni dječji park Poliklinike SUVAG
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/10
03.10.2018.
u 15:04

Park ima pomagala pomoću kojih se može ostvariti dijagnostika i rehabilitacija djece s poremećajima sluha, slušanja, govora i jezika

U SUVAG putevi te vode. U SUVAG po svoj put slobode – dočekala je dobro znana himna okupljene mališane, roditelje, odgojitelje, rehabilitatore i sve druge goste koji su se jučer okupili na otvorenju jedinstvenoga multisenzornog parka u gradu. Dvorište poliklinike zašarenilo se što zbog mališana koji su pripremili prigodnu točku u povodu otvorenja, što zbog samoga parka koji će, ne samo klincima, nego i njihovim rehabilitatorima itekako olakšati proces socijalne inkluzije, odnosno uključivanje korisnika SUVAG-a u što aktivnije i ravnopravnije sudjelovanje u društvu.

Višeosjetilni pristup terapiji

– Nema ljepšeg trenutka nego kada stvari koje su rehabilitacijske prirode stavimo u okvire igre – rekla je ravnateljica Poliklinike SUVAG Katarina Pavičić Dokoza. Novi multisenzorni park namijenjen je djeci korisnicima SUVAG-a, a poseban je po tome što sadrži specifična pomagala pomoću kojih se može ostvariti uspješna dijagnostika i rehabilitacija djece s poremećajima sluha, slušanja, govora i jezika po verbotonalnoj metodi. Inače, na rehabilitaciji u SUVAG-u dnevno je više od tisuću osoba među kojima više od 80 posto djece.

Multisenzorni dječji park Poliklinike SUVAG
1/10

– Riječ je o rehabilitacijskoj metodi u kojoj se sluša cijelim tijelom s obzirom na to da se pokazalo da je kod osoba s oštećenim sluhom cijelo tijelo angažirano u percepciji glasova govora – objasnila je Pavičić Dokoza. Dakle, mališani će, zajedno sa svojim rehabilitatorima, terapije imati na otvorenom gdje će pomoću multisenzornog, odnosno višeosjetilnog pristupa učiti i razvijati se.

Milijunski projekt

– Pomoću sprava u parku djeca će proizvoditi različite zvukove, a osim toga bit će uključen i taktilni dio terapije. Upravo je višeosjetilnost poanta našeg pristupa, a sada to imamo priliku raditi i u prirodi, iz koje smo nastali i kojoj se trebamo vratiti – rekla je Pavičić Dokoza.

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Inače, projekt multisenzornog dječjeg parka vrijedan je više od milijun kuna, a Grad Zagreb pomogao je s 360 tisuća kuna.

POGLEDAJTE VIDEO: Ovako će izgledati rekonstruirani zagrebački rotor

Komentara 2

LJ
Ljubinka
14:26 15.10.2018.

Treba li komentirati koliko je novaca prikazano, realizirano, podijeljeno, a sve kako bi bilo prikazano kao neophodno za potrebe i dobrobit dječice. Kao i naplata rada: KL004 koji traje 45' i košta od 108 do 120 kn, na to see obavezno piše KL007 kad god se ima prilike upisati da bi se naplatilo, obavezno se piše 10 komada ove osnovne, a sada se traži i 11. Matematički je zbog trajanja radnog vremena moguće maksimalno 8 pacijenata dnevno po radniku. Na nas se vrši pritisak da se piše 11 i da se ko iz rukava upisuju dodatne šifre za knjiženje uz KL004 (koja se piše i naplaćuje uvijek i kada nije indicirana na uputnici, a mi MORAMO i UVIJEK pišemo i naplaćujemo najskuplju osim u slučaju KL008 koju moramo pisati kao takvu). Opravdanje je da se mora zaraditi 200000kn godišnje po radniku tj kroz radnih 10 mjeseci. A da HZZO napravi kontrolu što mislite tko bi bio kriv za fakturiranje i napumpavanje računa kroz izmišljeni i neodrađeni postupak? Kako bi im dokazali da smo odradili 10 ili sada 11 pacijenata dnevno ako smo realno odradili 8 do najviše 9 i kako bi opravdali razliku koja po broju radnika kad se sve zbroji iznosi vrtoglave sume koje se naplaćuju? To je kao ček bez pokrića. Uprava bi oprala ruke i pozvali na red radnike. Sada je vjerojatno popularno naplatiti više od ostvarenog i ugovorenog da bi se imalo za plaću naše nove savjetnice koja je ostala i nakon penzije u SUVAGu. Ponosni smo što je dio nas i što je viđamo svakodnevno po hodnicima i što je mi ovako hranimo! :-(

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije