Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mala škola razvrstavanja otpada

Recikliramo papir, od tetrapaka radimo ježa, a od starog kreveta binu

Djeca dječjeg vrtića Bukovac uče o recikliranju i čuvanju prirode
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/8
15.02.2018.
u 13:23

Većina igračaka u vrtiću napravljena je od materijala koji je trebao završiti u otpadu. Djeca te igračke vole jer imaju priču o nastanku

Ako ne znaš čemu služe grablje i motika, ako ne znaš koliko je štetna plastika. Ako ne znaš kako se može razvrstati smeće, ako ne znaš koliko su štetne plastične vreće. Odgovor će tebi dati male zlatne vrijedne ruke iz vrtića na Bukovcu djeca Eko grupe”. Riječi su to himne vrtića “Bukovac” koji je pravi mali pokretač boljeg i čišćeg sutra u svojoj lokalnoj zajednici.

Ne samo da vrtićkoj zajednici nikakav šok neće predstavljati nova gradska pravila o otpadu, nego oni već nekoliko godina educiraju i vlastite obitelji, ali i širu zajednicu o važnosti recikliranja i odvajanja otpada. Stari krevet u vrtiću postaje kazališna pozornica, tetrapak od mlijeka se pretvara u ježa ili medvjeda, a papir, koji male ruke uz pomoć odgajateljica same recikliraju, služi za crtanje ili, pak, proizvodnju posuđa, pa čak i torte ili pizze.

Svaka kanta ima boju

– Svako dijete u svakoj grupi u vrtiću od prvoga dana uči da se papir baca u plavu, plastika u žutu, a staklo u zelenu kantu. Najprije napune svoje kante unutar vrtića, a kada krenu na igru vani, otpad bace u kante za odvajanje otpada koje nam je još prije dvije godine dao Grad - govori ravnateljica vrtića Gordana Lukačić. U vrtiću je reciklirano gotovo sve: od igračaka pa čak do lustera koji je napravljen od suhog lišća, salveta i starog metalnog obruča.

– Nijedan predmet koji smo napravili od recikliranog materijala nije bespotreban. Upravo to i jest poanta cijelog procesa: ne samo da recikliramo zato što je to zabavno, nego recikliramo zato što je korisno i za okoliš i za našu vrtićku zajednicu – govori ravnateljica Lukačić. Vrtić, kao i bilo koji drugi, pun je najrazličitijih igračaka, ali se mališani iz Bukovca najviše vole igrati onima koje su pravili sami. Zato što te igračke, ističe ravnateljica Gordana Lukačić, imaju i priču i dušu.

– Ovo je grad za superjunake – složno su rekli dječaci iz grupe “Žirafe” koji su se igrali oko “instalacije” napravljene od starih komada drveta. Iako u vrtiću postoji Ekološka skupina u koju je uključeno pet vrtićkih grupa i koja se, između ostalog, bavi i vrtlarenjem u vlastitom ekovrtu, sva su djeca ekološki osviještena. Tako se klinci u predškolskoj grupi već polako spremaju za Ekološki proljetni sajam na kojem će pokazati kako su uzgojili bosiljak, čuvarkuću i druge biljke, a koje će prezentirati u posudama napravljenim od kaširanog tetrapaka.

Kamo ide kora od banane?

Ne samo da “klasična” tri reciklanta imaju svoje odvojene kante nego su mališani preko odvajanja otpada uključeni i u humanitarni rad. Tako, recimo, sva djeca od doma donose čepove plastičnih boca koje skupljaju i poslije prodaju lokalnoj firmi koja se bavi otkupom plastičnih čepova. A sav novac koji zarade doniraju Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske te na taj način sudjeluju u humanitarnoj akciji “Plastičnim čepovima do skupih lijekova”. Mališanima iz Bukovca svaki predmet koji kane baciti ima svoje mjesto. I plastični čepovi, i stare baterije, ali i odgrizak od jabuke te kora od banane.

– Ono što ne pojedemo za ručak, bacamo u kompost. To vam je jedna kutija u koju se bacaju ostaci hrane, ali i lišće ili grančice – objasnio je filozofiju vrtića šestogodišnji Ivan iz predškolske grupe. Klinci ne žive “zeleno” samo za vrijeme boravka u vrtiću. I njihovi su roditelji, osim u pomoći pri skupljanju plastičnih čepova i izradi nekih igračaka, pozitivno “prinuđeni” doma razvrstavati otpad. Time klinci iz Bukovca pokazuju kako su oni mali zaista često mudriji od velikih.

Djeca dječjeg vrtića Bukovac uče o recikliranju i čuvanju prirode
1/15

Komentara 3

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
15:04 15.02.2018.

E, nemojte ovakve članke pisat po novinama. Kak će onda spalioničarska ekipa sa pročelnicom gradskog ureda za gospodarstvo, progurati ogromni i nepotrebni centar za gospodarenje otpadom, kompostane, energane, pročistače, centre za mljevenje građevinskog otpada i ostale gadarije na društveni račun. Trebate djecu učiti da su zagrepčani divljaci koji samo bacaju otpad svuda oko sebe i onda nema drugog rješenja nego sve to samljeti i spaliti, kao što drug gradonačelnik gura u svom velebnom projektu zbrinjavanja otpada u Zagrebu. Valjda on zna, a bogme će i usvojiti ovaj gore navedeni Plan gospodarenja otpadom na opću radost puka i rođaka. Puk će dobiti višlje cijene odvoza otpada, a rođaci superdobre poslove sa zbrinjavanjem otpada. I svi sretni. I sad bi vi djecu učili drugačije i kvarili ih.

DI
direktorsvemira007
14:04 15.02.2018.

Reciklirajte vi sve ali nemojte graditi kompostanu u Kupinečkom Kraljevcu , mi građani Kupinečkog Kraljevca i GČ Brezovica ne želimo zagaditi našu zelenu oazu izvorišta pitke vode, lovna bogatstva .... floru i faunu našeg kraja. Nađite drugu lokaciju !!!!!

DO
dopizdilomi
17:03 15.02.2018.

A kada se ta igračka ubrzo pokida onda ćemo ju odvojiti tj. baciti, gdje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije