Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spor majstora roštilja u gradu

Rat za Tvornicu pljeskavica: Dva zagrebačka restorana nose gotovo isti naziv

Tvornica pljeskavica Kosta, vlasnik, Kosta Stefanovic
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
19.11.2015.
u 12:00

Spor je nastao kada se majstor roštilja Kostadin Stefanović osamostalio pa dva restorana nose gotovo isti naziv. Onome na Savskoj cesti dodano je ime Kosta, a drugome na Cvjetnoj cesti kratica TPK.

Tvornica pljeskavica Kosta u kratko se vrijeme prometnula u jedan od popularnijih roštilja u gradu. Mjesto u malom lokalu na Savskoj čekalo se i po tjedan dana, pola Zagreba žudjelo je za leskovačkim „pljeskama" majstora Koste.

Nakon dvije godine Tvornica pljeskavica Kosta preselila se na novu, atraktivniju lokaciju nedaleko od stare, na Cvjetnu cestu, gdje se neko vrijeme također nalazio popularni roštilj, Pero Ždero. No, prije nekoliko mjeseci Kostadin Kosta Stefanović objavio je da Tvornica pljeskavica Kosta više nije na Cvjetnoj cesti nego opet na lokaciji na Savskoj cesti.

Dobro se zna što znači "K"

Nakon Kostina odlaska iz lokala u Cvjetnom naselju i otvaranja novog pod imenom Tvornica pljeskavica Kosta, vlasnici lokala u Cvjetnom bivšu Tvornicu pljeskavica Kosta preimenovali su u Tvornicu pljeskavica TPK. Spor oko autorskog prava na ime ugostiteljskog objekta dospio je pred Državni zavod za intelektualno vlasništvo jer je Kosta tražio da njegovo ime bivši vlasnici ne mogu koristiti.

– Ime sam smislio ja. Tvornica pljeskavica Kosta moja je ideja. Kostu sam našao, izvukao ga sa starog posla gdje je bio nezadovoljan i doveo ga da radi, kako se izrazio, umjetnost od roštilja. Ne znam što mu treba da mi ovako vraća – rekao nam je Siniša Švec, poznati radijski DJ i veliki gurman.

– Kosta u posao nije uložio ni kune, a dali smo mu popularnost koju sada zloupotrebljava, želi poništiti sav naš trud. Ako je ime toliko važno, kako to da nismo propali kada je on otišao. Osjećamo olakšanje, sad imamo ono što želimo od početka a posao napokon ide dobro. Na kraju, Državni je zavod za intelektualno vlasništvo odbio Kostin prigovor na naše ime – kažu vlasnici Tvornice pljeskavica TPK u Cvjetnom.

Spor oko imena otišao je toliko daleko da je u jednom trenutku

stranicu na Facebooku Tvornice pljeskavica Kosta blokirala Zuckerbergova tvrtka.

– Ne mogu nikomu dopustiti da koristi moje ime. Nemam ništa protiv da ljudi rade, ali ne da koriste moje ime. Žalio sam se Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo da ne pristajem da se roštilj u Cvjetnom zove Tvornica pljeskavica TPK, jer se dobro zna da „K" znači Kosta – kaže Kosta u svojem lokalu na Savskoj cesti.

Putokaz na Savskoj je promijenjen, a u Tvornici pljeskavica TPK, lokal na Cvjetnoj, dočekao nas je vlasnik Pavao Podolski.

Kap koja je prelila čašu

– Kosta je čim smo se preselili u novi prostor registrirao tvrtku Tvornica pljeskavica d.o.o., a ja sam o tome saznao tek nakon dva mjeseca – kaže Podolski.

– Imao je ovdje sve, ispunili smo mu sve želje, zaposlili mu obitelj, preselili smo se u ovaj veći prostor. No, problemi su se nizali s novim zahtjevima, kvaliteta je varirala, a kap koja je prelila čašu bila je kada je za sebe i svoje tražio 70 posto veću plaću, iako su već zarađivali oko 4000 eura i imali plaćen stan. To je bilo previše – kaže Podolski navodeći da je čudno bilo i to da Kosta traži da „trinkgeld" ide na kup, što je i strogo kontrolirao.

– Meni je to normalno! Kuhinja ne radi s gostima i ne može do napojnica, pošteno je da se podijele s onima koji do njih ne mogu. Točno je i da smo imali dobre plaće i tražili više, ali za što?! Danonoćno smo bili u restoranu, radili i po 19 sati, zato je posao išao odlično. Točno je da sam registrirao tvrtku, ali Pajo je za to znao – govori Stefanović. Vlasnik TPK na Cvjetnoj i sam je prepoznao da Kosta ima veće ambicije.

– Želimo mu sreću, ali to mu nije trebalo. Što se imena tiče, možda se radi o nekom trećem Kosti, a informacija na našem webu da se ovdje radi po recepturi starog majstora je točna. Ali, ne Koste, nego Vuleta koji je radio u "Peri Žderi"! – ističe Pavao Podolski.*

Komentara 73

Avatar Gospodin Maminjo
Gospodin Maminjo
12:32 19.11.2015.

u Zagrebu leskovačkih majstora i roštilja više nego stanovnika leskovca,a iza kebab štandova bi se mogao i istanbul sakrit kolko ih ima

Avatar Pajo Pakšu
Pajo Pakšu
13:05 19.11.2015.

Nikad čuo za njih, a nije da ne idem po roštiljima. Mora da spadam u onu drugu polovicu, koja ne čeka žudno pred vratima kojekakvih rupčaga..

DU
Deleted user
12:22 19.11.2015.

Zašto ne "presijeku" i ne nazove svoju Fabrika pljeskavica, ionako je to znani "leskovački" žanr - gdje je i pok. Josip Broz "podlegao" i čak na diplomatskim okupljanjima su tamanili srbijanske roštilj specijalitete. Inače, imamo u našem novinarstvu pojavu prikrivenog oglašavanja, kojeg je guru jedan znani novinar podbuhlog lica, da se de facto ucjenjuje vlasnike restorana s kasnijim kritikama - odnosno u slučaju gore navedenog, koristio se back door ulaz u medije da se glorificira i restoran i majstor roštilja. Što je etički dvojbeno, nakaradno čak - i onda se čudom ne mogu načuditi kasnijim zapletima (kako došlo, tako ošlo)...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije