Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čistoća u mom kvartu

Rat s dosadnim vranama olakšavaju mrežice na koševima za otpad

Koševi za smeće s vrećicama
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/4
25.10.2018.
u 18:09

Na novom će se odlagalištu, vrijednom pet milijuna kuna, smjestiti 34 kontejnera, a uredit će ga do proljeća

Posljednja tri tjedna nema više problema s razbacanim smećem oko koševa u Borovju. Drvene su kante djelatnici Zrinjevca pokrili metalnom mrežicom s malenim otvorom u sredini kroz koji se ubacuje otpad pa do njega više ne mogu vrane, koje godinama stvaraju nered oko kanti za smeće. Običavale su u njima naći hranu, pa su kljunom “kopale” i izvlačile otpad iz koševa. Borovje je dobilo kante s poklopcima, no susjedno Folnegovićevo naselje, koje spada u kvartove čiji stanovnici imaju najviše problema s vranama, još čeka.

– U određeno doba godine vrane ljudima ne daju živjeti. Najviše ih ima uz Držićevu i Sachsovu, gdje bi se zasigurno trebali postaviti takvi koševi – kaže predsjednica Mjesnog odbora Folnegovićevo naselje Bojana Stajčić.

Rak-rana Ivanje Reke

Te će želje konačno biti ispunjene, potvrdili su u Zagrebačkom holdingu.

– Naša podružnica Zrinjevac kontinuirano montira metalne mrežice na otvore koševa na području cijelog Zagreba pa će u sljedećem razdoblju biti postavljene i u Folnegovićevu naselju – poručuju iz Holdinga.

Borovje i Folka naselja su koja spadaju u Gradsku četvrt Peščenica – Žitnjak, koja obuhvaća jugoistočni dio Zagreba. Iako je taj dio specifičan po brojnim vranama, najveći su problem četvrti zapravo ilegalni deponiji koji niču u blizini dvaju vodocrpilišta, Sašnjaka u peščeničkom i Petruševca u žitnjačkom području. Posebice je problematično u naselju Ivanja Reka, gdje ih, kaže vijećnik Gradske četvrti Zdravko Čabraja, ima nekoliko.

– Uglavnom je riječ o građevinskom otpadu, a zna se dogoditi da se odlaže i na privatnom zemljištu pa vlasnici dobivaju kazne. Jedan je veliki deponij donedavno stajao na mjestu gdje se trenutačno gradi škola, odvozilo se kamionima kako bi ga očistili – ističe Čabraja. Nedavno je na ilegalnom odlagalištu kod Centralnog pročistača otpadnih voda izbio i požar, zapalila se hrpa smeća, a najpoznatiji je deponij onaj u blizini jezera Savica – Šanci, s kojeg je u mjesec i pol sanacije odvezeno 6,5 tisuća tona otpada. Količina smeća na privatnom zemljištu bila je tolika da Čistoća nije svojim sredstvima mogla sanirati odlagalište u roku pa su u pomoć izišli djelatnici i oprema podružnice Zagrebačkih cesta. Ilegalnih deponija bilo bi i više, kaže Čabraja, da se za jezera i njihov okoliš ne brinu članovi Športsko-ribolovnog društva Peščenica.

Dobili novac EU

I jedno smetlište manje velika je stvar, ističu u Gradskoj četvrti, a nadaju se da će divlja odlagališta postati prošlost kad se otvori novo reciklažno dvorište na Čulinečkoj cesti. Radovi na više od dvije tisuće četvornih metara počeli su u kolovozu, reciklažno dvorište bit će pod videonadzorom, a imat će 34 kontejnera za prikupljanje raznovrsnog otpada. Otvorit će se, kako je najavio gradonačelnik Milan Bandić, na proljeće iduće godine. Projekt je vrijedan više od pet milijuna kuna, a 85 posto novca dobiveno je od Europske unije.

– Radi se punom parom, 40 posto je odrađeno – kaže Čabraja.

Dok se odlagalište u Čulinečkoj ne sagradi, stanovnici mogu sirovinu razvrstavati na 74 zelena otoka, gdje odlažu papir, staklo, tekstil, plastiku i metal. Razmotrit će se, prema prijedlogu Vijeća gradske četvrti, još 30 lokacija, a da bi odlagali papir, neki i neće trebati tražiti zelene otoke, već će ga moći razvrstati u vlastite spremnike. Dosad su, kažu u Holdingu, podijeljena 5492 komada od 80 litara te 1335 od 120 litara, a spremnici će stići na još 2000 lokacija.

Pogledajte video: Što građani kažu o novim parking-automatima

Komentara 2

VO
vorda400
19:20 25.10.2018.

A da se malo prorijedi populacija vrana??? više uopće nema ptica pjevica samo golubovi i vrane

Avatar Vucibatina
Vucibatina
14:59 26.10.2018.

Mrežice sekundarna sirovina i novi posel za rođu ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije