Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udar na džep

Rastu cijene u menzama, a poskupjet će i smještaj

studenti, menza
boris scitar
30.01.2013.
u 12:00

Zbog novih cijena smještaja pobunio se Studentski zbor koji poručuje da više cijene treba onda pratiti i bolja kvaliteta domova

Sudeći po najavama poskupljenja studentskog smještaja i prehrane, dug Studentskog centra od 121 milijun kuna vraćat će upravo – studenti.

Neslužbeno doznajemo da će 1. ožujka cijena menija u studentskim menzama sa 16 kuna porasti na 22 kune, odnosno studenti će, umjesto 4,40 kuna, obrok plaćati 5,70 kuna.

Osim toga, ostali artikli koji nisu na meniju, a mogu se kupiti, poskupljuju 50 posto, smanjuju se subvencije, a postrožit će se i kazne za korištenje tuđe iksice.

Niz dodatnih plaćanja

Ministar obrazovanja Željko Jovanović prije nekoliko je dana, za govora o Prijedlogu sanacije zagrebačkog Studentskog centra, dao točnu informaciju da se cijene prehrane nisu mijenjale već 14 godina. Međutim, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu digao se na noge zbog Jovanovićeve izjave da se cijena studentskog smještaja nije mijenjala gotovo 19 godina.

– Ministar se očito poigrao podacima. Cijene su povišene 2009. godine, i to između 100 do 300 posto, ovisno o kategoriji doma za koji su se studenti prijavili. Primjerice, cijena smještaja u domu Cvjetno naselje do rujna 2009. godine iznosila je 122 kune, a onda je povišena na 300 kuna – napomenuo je Vedran Dodig iz Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Osim toga, kaže, molba i useljenje u dom plaćaju se po sto kuna, što studenti smatraju velikim udarcem za svoj džep.

Pobuna studenata

Što se tiče poskupljenja smještaja, nove cijene još nisu poznate. Međutim, kako doznajemo, da bi Studentski centar bio na nuli, potrebno je povisiti cijene smještaja minimalno 100 kuna mjesečno po studentu.

– Više cijene menija u studentskim menzama još je prihvatljivo. To nam je trenutačno najmanji problem. Međutim, neprihvatljivo je povisiti cijene smještaja kada su neki domovi u lošem, derutnom stanju. Pa nisu studenti budale – poručio je Dodig te najavio da će studenti, ako se povise cijene, zahtijevati ulaganje u obnovu i poboljšanje kvalitete studentskih domova. Neka samo pogledaju, kaže, kako izgleda dom Lašćina.

>>Studentima novi izbor: Stanovanje u hostelu, bez plaćanja režija

Komentara 4

TH
than
12:22 30.01.2013.

Kome je lose u domu i premalo im daje za te novce, onda neka odvali 3-4x vise para za sobu u privatnom smjestaju na periferiji grada. Da je po meni ja bi uveo ekonomsku cijenu za sve. Od smjestaja, hrane, studiranja - pa ne bi bilo vise pobune. Radi, digni kredit za studiranje, stipendiju.., a ne da drustvo sve subvencionira, a oni se jos i bune. Uostalom, uvijek se bune oni koji najvise imaju. Sirotinja je naucila skromno zivjeti.

OB
-obrisani-
13:05 30.01.2013.

inače se u ničemu ne slažem s ovim thanom ispod mene jer je on birač Ostojića a ja Bandića, ali ovaj put se slažem svakako. Dosta su studenti živjeli u sobi za 100 kn mjesečno, dosta su jeli ručak u menzi za 5 kuna! Vrijeme je da se te cijene povise malo.

AN
ankicascreiber
16:02 30.01.2013.

koliko se ja sječam cijena studentskog menija je slična cijeni saborskog menija....samo sabornjaci dobivaju novce za smiještaj, a studenti ga plačaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije