Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plamen slobode 71 godina nakon

Paljenjem 'Trnjanskih kresova' proslavljena obljetnica oslobođenja Zagreba

Upaljeni Trnjanski krijesovi povodom Dana oslobođenja Zagreba
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/14
07.05.2016.
u 23:15

Paljenje krijesova drugu godinu za redom, znak je sjećanja na staru skelu kojom su se Zagrepčani prebacivali na oslobođeni teritorij i kojom su se prvi osloboditelji grada od fašizma, 8. svibnja 1945. prebacili u Zagreb

Prije 71 godinu oslobođen je Zagreb od fašizma, a na večerašnjoj manifestaciji Trnjanski kresovi drugu godinu za redom na sjevernoj obali Save obilježavao se spomen na taj trenutak. 

Rasplamsani krijesovi znak su sjećanja na staru skelu kojom su se Zagrepčani prebacivali na oslobođeni teritorij i kojom su se prvi osloboditelji grada 8. svibnja 1945. prebacili u Zagreb. Po tome je Most Slobode dobio svoje ime. 

Trnjanske kresove organizirala je Mreža antifašistkinja Zagreba. Na istoj lokaciji gdje je prošlog stoljeća oslobođen Zagreb, danas se okupilo mnoštvo ljudi, koji su mogli uživati u dobroj glazbi, hrani i raznim zborovima.

Prigodan 'Antifa Night' program održavao se u klubu Močvara, a posjetitelje su privukli nastupi bendova Debeli Precjednik, Loš Primjer, Namte, DJ Vlaja the Baja i Nob. 

Paljenje krijesova počelo je još 1978. godine, a prošle je godine prvi put nakon 26 godina ponovno buknuo plamen slobode u ime jednog od najvažnijih događaja glavnog grada Hrvatske - njegova oslobođenja od fašizma. 

>> Na Vugrinščaku u Samoboru sutra pale 5. Jurjevski krijes

Komentara 18

RG
RuzaSapina56@gmail.com
00:35 08.05.2016.

Kakvo je oslobođenje bilo 8 svibnja 45te ? Od tada pa sve do domovinskog rata Hrvati su bili ubijani na desetke tisuća su bježali pred krvnicima koji su ih poslije strpali žive u jame ili mućki poubijali žene djecu starce a tko se uselio u njihove domove ? Zločin koji su partizani tada napravili vi slavite ? Jesu li ikada zločinac Tito a i njegovu sljedbenici za te zločine odgovarali ? Krv nedužnih je na rukama svih onih koji štite i hvale zločine kakve je Tito i njegova zločinačka vojska radila sve do devedesetih!

DU
Deleted user
16:31 08.05.2016.

Oslobodjenje??? Hahaha, pa ako smo slobodni bili, zašto smo opet ratovali 91-95? Te prevare možete prodavati goldštajniziranim tipovima koji idu na te kresove....

BR
braveheart11
17:17 08.05.2016.

da antifasizam ne komunizam ..... ovi iz Antifa nikako da shvate

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije