Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dom sportova

Raspisan natječaj za izradu glavnog projekta: Ledenoj dvorani moraju mijenjati krov

Zagreb: Svjetsko juniorsko prvenstvo u umjetničkom klizanju, gala vecer, revija pobjednika
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
10.10.2020.
u 14:11

“Glancanje”, stoji u projektnoj dokumentaciji, trebaju i krovovi Male dvorane te dvorana 3 i 4 koje zagrebački klubovi koriste za treninge, no zahvati na njima će biti nešto manji.

Dom sportova sagrađen je 1969., a u funkciju stavljen 1972. Više od 50 godina ova zgrada nije samo dom klizačima, hokejašima, rukometašima, boksačima i drugim rekreativcima već su se u njezinim dvoranama održavali i koncerti domaćih i stranih bendova poput Hladnog piva, Opće opasnosti, Dubioza kolektiva i Editorsa. A nakon pet desetljeća, sad je čeka obnova. I to krovova. Grad Zagreb, naime, raspisao je 1,9 milijuna kuna vrijedan natječaj kojim traži onog tko će izraditi glavni i izvedbeni projekt za obnovu te po potrebi rekonstrukciju krova iznad svih dvorana objekta na Trgu Krešimira Ćosića.

Uz seizmičke standarde

– Pedeset je godina za konstrukciju, u pravilu, projektirani vijek uporabe građevine pa je zato planirana sanacija/rekonstrukcija tom činjenicom nužno uvjetovana – stoji u idejnom projektu zahvata podijeljenom u više mapa, a u Gradu su nam objasnili kakve će točno radove to uključivati. Planirana je prvenstveno sanacija i rekonstrukcija krovne konstrukcije i pokrova dvorana Doma sportova, a nužno je predvidjeti i sve strojarske i elektroradove koji iz toga proizlaze.

– Obuhvaćeni su i ostali radovi koje je potrebno izvesti kako bi se zadovoljili današnji standardi i zakonska regulativa, i to pogotovo kako bi objekt bio statički otporan i stabilan te zaštićen od eventualnog požara – kažu u Uredu za prostorno uređenje i izgradnju grada. Idejni projekt priložen uz natječaj otkriva nam još neke detalje s obzirom na to da u njemu stoji da obnovu najhitnije treba Ledena dvorana u kojoj se redovito održavaju natjecanja u klizanju i hokeju.

– IGH d.d. u zaključku ispitivanja upozorio je da je potrebna hitna sanacija sjevernoga i južnoga glavnog nosača s uzdužnim prednapetim gredama, a na 72. stranici piše kako “ta oštećenja mogu, u slučaju da se zanemare, u relativno bliskoj budućnosti dovesti do znatnog smanjenja nosivosti, čime bi sigurnost konstrukcije bila ozbiljno narušena” – citiraju autori idejnog projekta kakvo je stanje krovišta dvorane. A pišu i da je stabilizacija krova iz 1969. godine “konstruktivno pogrešno koncipirana s ozbiljnim propustima u izvedbi”. Radovi na toj dvorani zato će biti najskuplji, a procjenjuju se na 54,6 milijuna kuna, odnosno 70 posto ukupnog troška od 79,2 milijuna s obzirom na da će biti potrebno mijenjati cijeli krov.

– Takav kakav jest nije siguran dođe li do novog potresa pa će se zamijeniti onim koji će udovoljavati seizmičkim standardima – navodi Damir Platužić, koji je izradio idejno rješenje uklanjanja krovišta na Ledenoj dvorani.

Radit će se u fazama

“Glancanje”, stoji u projektnoj dokumentaciji, trebaju i krovovi Male dvorane te dvorana 3 i 4 koje zagrebački klubovi koriste za treninge, no zahvati na njima će biti nešto manji. A radovi će se obavljati u fazama pa će tako prve na redu biti velika Ledena dvorana te dvorane 3 i 4.

– Pritom se nad borilištem glavne dvorane 1 predviđa demontaža postojećih betonskih rešetkastih nosača, odnosno ukupne krovne konstrukcije i montaža zamjenske nove čelične krovne konstrukcije – stoji u projektnoj dokumentaciji. Navodi se i da će dvije manje dvorane zadržati krovnu konstrukciju, a skinut će se samo pokrov. Nakon toga radit će se na Maloj dvorani, kojoj je potrebna zamjena krovne konstrukcije i ojačanje stupova.

Ključne riječi

Komentara 1

NE
nečešrazbojniče
21:25 10.10.2020.

Ovaj lopov od gradonačelnika nije bio u stanju napravljeno održavati a sve novo što je napravio ne traje bez sanacije ni pet godina a preplaćeno je pet puta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije