Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KB dubrava: nije naš

Radioaktivni materijal bolnica prerano bacila u komunalni otpad!

jakuševac,smeće,portal
Petar Glebov/PIXSELL
08.03.2013.
u 17:16

Iz KB-a Dubrava odbacuju svaku krivnju. Poručuju da se strogo skrbe za ovakve opasne tvari.

Radioaktivna tvar koju su radnici Holdingove podružnice Čistoće krajem veljače, ni ne znajući, vozili u kamionu kroz cijeli grad i zamalo istovarili na deponiju na Jakuševcu upotrebljava se za dijagnostičke postupke u nuklearnoj medicini. Potvrdio je to danas Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost. Prema njihovoj procjeni, radioaktivni materijal prerano je bačen među komunalni otpad, no tko je točno bacio opasni materijal koji je mogao ozračiti zaposlenike, i to na području Žutog brega u blizini kojega su KB Dubrava i KBC Zagreb, još nije utvrđeno.

– Vrijeme raspadanja molibdena 99 je 66 sati. Molibdenske kolone nakon korištenja čuvaju se u za to predviđenim prostorima bolnica u kojima se koriste te, nakon što se aktivnost smanji na propisanu razinu, za što je potrebno oko tri mjeseca, i uklone oznake radioaktivnosti, sukladno međunarodnim propisima mogu biti zbrinute kao komunalni otpad – objasnili su iz zavoda.

Iz KB-a Dubrava odbacuju svaku krivnju. Poručuju da se strogo skrbe za ovakve opasne tvari te da iz njihove bolnice u kanti za komunalni otpad nije moglo završiti ništa opasno za zdravlje ljudi.

– Decidirano možemo reći da taj radioaktivni materijal ne potječe iz naše bolnice. Do sada nikada nismo imali situaciju da nam se to dogodilo. Takve materijale, koje koristimo u dijagnostičke svrhe, zbrinjavamo na odgovarajući način i ne postoji nikakva šansa da su potekli iz naše bolnice. Oni se pohranjuju u prostoriji 11 C – objasnio je zamjenik ravnatelja Matija Horžić.

Komentara 5

DU
Deleted user
17:48 08.03.2013.

gospodine Kubelka,da li se to vi štitite tvrdeći da nema opasnosti.Da li bi pristali da Vas zatvorimo u kontejner sa kratkoživućem radioaktivnim materijalima?Štitite sebe jer ništa niste poduzeli zbog ugroze stanovnika Zagreba,a super ste plaćeni i preplaćeni da do toga ne bi smjelo ni doći.Radite posao da dignete plaću,a vi ste najbolje zaštićeni,vas radijacija nikako ne može pogoditi.

MO
Misko Ostojic
18:11 08.03.2013.

Gospodin Bandic i gradski oci su uspjeli unistiti: - ZGO - PUTO - jedinu splaljivanicu opasnog otpada u Hrvatskoj. Za sadasnje stanje mozete se zahvaliti gospodinu Bandicu.

CH
chemica
19:14 08.03.2013.

To da je u blizini KBC Zagreb...Oprostite, ali fakat NIJE. Žuti breg je Gornja Dubrava, a Rebro je u Maksimiru, bar pet kilometara dalje. Puno, puno bliže ozračenom kontejneru za smeće se nalazi OSNOVNA škola Žuti brijeg. Njoj gotovo pod prozorom, ako želimo biti zločesti. Mislio sam da nakon ustašoidnog ravnatelja bolnice Dubrava dolaze bolji dani, a kad tamo...HDZ-ovac koji se javno pohvalio kako je pohodio grob Ante Pavlića je bolje pazio na radioaktivne materijale.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije