Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi režim Čistoće

Računi za odvoz smeća u rujnu bit će od 30 do 50 posto niži

Bandić smeće
Foto: Patrik Macek/Pixell
18.07.2016.
u 12:37

Kamioni Čistoće od 1. kolovoza u najvećem dijelu grada kante za otpad praznit će dva umjesto tri puta tjedno

Na adrese 330 tisuća korisnika Čistoća u rujnu će poslati od 30 do čak 50 posto niže račune za odvoz smeća, a razlog sniženja je smanjenje broja odvoza koje će započeti od 1. kolovoza. Tako će kamioni Čistoće u najvećem dijelu grada kante prazniti dva umjesto tri puta tjedno.

Većini manji računi

– Imamo 360 tisuća korisnika u stambenim jedinicama, a po novom režimu u 84 posto grada odvoz će se od kolovoza obavljati dva puta tjedno, što će smanjiti račune za prosječno 30 posto. Od sedam posto korisnika, odvoz će se vršiti jedanput tjedno i računi će im pasti za 50-ak posto, dok će se od preostalih devet posto korisnika i dalje otpad odvoziti tri puta tjedno te im se ni iznosi računa neće mijenjati – kazali su iz Grada. Objasnili su da će isti režim odvoza ostati u najvećem dijelu Donjeg i Gornjeg grada, ali i nekim važnijim ulicama po Trešnjevci, Maksimiru i Črnomercu.

Promjenom režima vožnje, prosječna obitelj u stanu na Trešnjevci koja je plaćala račun za odvoz otpada 60 kuna, po novom će plaćati 42 kune, a obitelj koja je za odvoz dva puta u rubnim dijelovima grada plaćala 120 kuna, odvoz će plaćati 60 kuna.

S obzirom na to da je riječ o ukidanju jednog pražnjenja kanti, može se očekivati da će one u početku biti pretrpane između dvaju odvoza te da bi građani smeće mogli ostavljati na pločniku i zelenim površinama uz kante. Iz Grada su kazali da je takvo što moguće, no da apeliraju na građane da to ne čine već da što više otpad razvrstavaju i ubacuju ga u kontejnere za staklo, plastiku i papir koji se nalaze po ulicama.

– Smanjenje broja odvoza dugo je planirano i osmišljeno u dogovoru s predstavnicima u gradskim četvrtima i prema željama građana, no ovaj potez mora pratiti i povećanje odvojenog skupljanja otpada – apelirali su iz Grada.

Podjela manjih kanti

U Čistoći su napravili cijeli program novog odvoza koji će građanima poslati uz račun u kolovozu, što će najviše trebati korisnicima koji stanuju u obiteljskim kućama i koji svaku večer uoči odvoza izvoze svoju kantu na ulicu.

– Građani mogu vidjeti kojim danima će kamioni dolaziti u njihovu četvrt, no moraju pogledati i je li možda njihova ulica ili cijeli Mjesni odbor izuzet, odnosno, hoće li će Čistoća po otpad iz njihovih kanti doći u neko drugo vrijeme – objasnili su iz Grada.

Nakon ovog poteza, saznajemo da će Čistoća krenuti u podjelu manjih kanti od 80 litara, kakvih je nedavno nabavljeno 50 tisuća, jer su do sada najmanje kante bile od 120 litara. Nakon uspostave novog režima, građani će, ako im kanta od 120 litara bude velika, moći zatražiti manju te tako još smanjiti račun. •

Komentara 13

Avatar tituš
tituš
13:44 18.07.2016.

idu izbori ...

DO
domicic
09:03 19.07.2016.

3 x tjedno 1 odvoz = 90 kn 2 x tjedno 1 odvoz = 60 kn Pojeftinijenje usluge=0 kn

Avatar liquidsky
liquidsky
14:06 18.07.2016.

Kako mudra ekonomija, smanjiti cijenu tako da se ukine dio usluge, haha, pa to bi i pučkoškolci znali srediti. To što će se Zagreb usmrdjeti i naglo porasti broj štakora, žohara i zaraza kao u nekom afričkom gradu, nije važno. To je kao da se isporuka vode ograniči na 4 dana tjedno i onda se Bandić busa u prsa da je voda pojeftinila. Nemreš bilivit kako ta Bandićeva klika upravlja Zagrebom, haha :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije