Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bandić Jakovini:

'Pustimo ih da beru gljive, Grad će refundirati sve što se ubere'

bandić i gljive (1)
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/5
11.10.2013.
u 14:13

Ovaj zakon je mogao donijeti samo netko tko sjedi u uredu i nije na terenu. Život piše zakone, pustimo građane da uživaju u branju gljiva, kazao je Bandić

Besplatno u šumu po gljive. Iako zvuči besmisleno, oni upućeniji znaju da se za branje gljiva treba dobiti dozvola koju će ubuduće Zagrepčanima refundirati Grad Zagreb.

Naime, otvarajući 35. izložbu gljiva u SC-u gradonačelnik Milan Bandić, nakon što je čuo da je za branje potrebna dozvola, pozvao je ministra poljoprivrede da pošalje račun Gradu Zagrebu za sve što naplate Zagrepčanima za branje gljiva u šumi.

– Zakon se mora poštovati, ali taj novac neće spasiti ni Hrvatske šume ni Vladu. Njega je mogao donijeti samo netko tko sjedi u kancelariji i nije nikada išao u šumu niti ubrao ijednu gljivu - kazao je gradonačelnik nakon što mu je Josip Kalmar, predsjednik gljivarskog društva 'Kamilo Blagajić' objasnio da je za branje gljiva potrebno platiti dozvolu čija se cijena popne do 62 kune.

- Znanstveno je neutemeljena teza da su gljive šumski plodovi. Gljive su plod micelija, a ne šume. To je isto kao da žele novac od kvasca jer on nastaje od gljiva - kazao je Kalmar.

Nakon izrečenih argumenata, gradonačelnik se složio da je riječ o 'bedastoći' na koju nudi rješenje.

- Nudim rješenje jer će prije netko promijeniti njih nego što oni promjene takvu odluku - kazao je Bandić aludiravši na šefove u Hrvatskim šumama, ministarstvu i Vladi.

Dodao je da je branje gljiva prije svega hobij koji rekreira ljude, ali da u u ovom teškom recesijskom vremenu nekome može pomoći preskočiti i trošak pokojeg obroka koji moraju kupiti u trgovini. Napomenuo je i kako je iznos koji se ubere od berača gljiva simboličan pa neće predstavljati ni veći problem za gradsku blagajnu.

Osim što će refundirati Zagrepčanima novac za bezakonito branje gljiva, gradonačelnik je kasnije gostujući na radiju 101 najavio i sniženje plaća u Zagrebačkom holdingu i u gradskoj upravi od 10 do 15 posto, kao i otpuštanje 225 zaposlenika iz Uprave te gradske tvrtke. Komentirao je i izbore u zagrebačkom SDP-u, rekavši da bi on kao peti kandidat sigurno pobijedio.

Profesor Romano Božac, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za gljive i voditelj nedavno otvorenog Muzeja gljiva na Trgu bana Jelačića Bandiću je potom darovao dva vrganja koja su obrađena na način da mogu stajati na ormaru godinama, po uzoru na sve izložbene u muzeju.

- Evo vam i ova otrovna muhara s kojom se možete obračunati sa svojim protivnicima - našalio se Božac. Dodao je da je u Muzeju gljiva na Trgu već izloženo oko 350 vrsta gljiva i da ga je već posjetilo nekoliko tisuća osoba. Sama izložba gljiva na prvom katu SC-a otvorena je danas, sutra i u nedjelju od 9 do 20 sati.

Zakon o šumama beračima za osobne potrebe dnevno dopušta branje najviše dva kilograma gljiva (i to onih koje nisu zaštićene). Ali, jedino u slučaju ako je od nadležne šumarije prethodno ishodio posebnu dozvolu za branje gljiva. Postoje dozvole za osobne potrebe i one za branje u komercijalne svrhe. Za osobne se mogu kupiti tri vrste dozvola: dnevna, tjedna i mjesečna. Dnevna karta za branje gljiva stoji 50 kuna, tjedna 100, a mjesečna 200 kuna.

>>Najskuplje gljive: Kazne za branje bez dozvole čak do 7000 kuna!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije