Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi suveniri

Purger i Purgerica postali su zaštitni znak suvenira grada

uriho
Foto: Facebook/URIHO
1/2
18.04.2017.
u 10:37

Purger nosi šestinsku nošnju s crnim šeširom s malim obodom i trobojnicom, dok je Purgerica u prigorskoj nošnji s rupcem na glavi i pregačom

Zbog sve većeg broja turista, dizajneri Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (URIHO) dizajnirali su novi suvenir koji je već prilično poznat među strancima.

Osmislili su izgled stanovnika Zagreba, čiji su preci, kako kažu, nekoliko generacija unatrag rođeni u našem gradu, a brend su nazvali “Purger” i “Purgerica”. Vodili su brigu o stilskoj prepoznatljivosti narode nošnje i ostalih tradicionalnih detalja ovog dijela Hrvatske kroz niz proizvoda. Pa tako “Purger” nosi šestinsku nošnju, s karakterističnim crnim šeširom s malim obodom i trobojnicom, dok je “Purgerica” u prigorskoj nošnji s rupcem na glavi te pregačom. Motive “Purgera” i “Purgerice” zaštitili su kod Hrvatskog zavoda za intelektualno vlasništvo, a otisnuli su ih na majice, pregače, magnete, keramičke predmete, kišobrane...

Sve predmete prodaju u svom galerijsko-prodajnom prostoru u Gajevoj ulici 4. Najjeftiniji predmeti iz linije su bilježnice i magneti, a koštaju 20 kuna. Turisti vole otići kući s majicom koja košta 99 kuna, a ista je cijena i kišobrana. Proizvode su izradile osobe s invaliditetom zaposlene u URIHO-u, a kupnjom se pridonosi izjednačavanju njihovih mogućnosti te jačanju njihove socijalne uključenosti.

Ključne riječi

Komentara 3

SZ
slaven zadravec
12:04 18.04.2017.

Samo ime purger bi valjda trebalo asocirati da je osoba iz "grada" - dakle, ne iz Šestina. Kreatorima projekta očito nedostaje kulturalne kompetencije.

Avatar liquidsky
liquidsky
09:24 19.04.2017.

Da, pojam purger odmah asocira na (šestinsku) nošnju, škrlak, pinklec i škornje umazane blatom od gacanja burgom. Od sada, zahvaljujući suvremenoj merkantilističkoj filozofiji, imamo novonametnutu "tradiciju". Samo, nitko se ne pita koliko u njoj ima istine. Veseli trgovci turistima će prodavati laži.

BB
BB2
12:13 18.04.2017.

Slaven Zadravec ne cjepidlači bez veze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije