Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kvartovska tribina

Pucaju im zidovi kuća, a puca i zid koji sprečava klizište

klizište
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/5
07.11.2014.
u 14:17

Stanovnici Aleje Seljačke bune već godinama čekaju na radove, a iz četvrti Podsused – Vrapče s njihovim problemom, kažu, nisu upoznati

Aktivno klizište iza podsusedskog tunela na Aleji grada Bologne, nakon što se u ožujku 2013. godine otklizalo pet kubika zemlje zajedno s drvećem na prometnu cestu prema Zaprešiću i općini Bistra, Grad Zagreb sanirao je pet mjeseci.

Kišna godina

Uložili su 3,6 milijuna kuna, angažirali projektanta, izvođača, zbog radova su zatvorili cestu. Otvorili su je prošli tjedan i pohvalili se kako su radovi prije vremena završeni. No samo 500 metara zapadnije stanovnici nekoliko kuća u Aleji Seljačke bune prozivaju odgovorne jer smatraju da je njihov dio brda jednako prioritetan u sanaciji klizišta. Ne spavaju već godinama, otkako su zidovi njihovih obiteljskih kuća počeli pucati, a zemlja počela kliziti prema Aleji Bologne. Najugroženija je kuća na broju 23 obitelji Repec, koja već godinama upozorava na opasnost.

– Jedno jutro probudit ću se na pruzi koja prolazi pokraj ceste. U Zagrebu nikad nije bilo toliko kiša kao ove godine, bojim se da to ne pospješi klizanje. A imam i malo dijete – kaže Božo Repec te dodaje da se kuća trese za prolaska svakog teretnog vlaka. Potporni zid koji sprečava brdo da otklizi napukao je na više mjesta, dok se na jednom dijelu i razdvojio na dva dijela. Komad zida od armiranog betona tako sad visi nad stotinama automobila koje dnevno onuda prođu, no i nad autobusima javnog prijevoza, čija je to redovita ruta.

Ništa od radova

–Da nema stabala trešnje, kruške i oraha te njihovih velikih korijenja sve bi odavno otišlo – kaže Repec te dodaje da je čak stručnjak iz Grada došao procijeniti stanje te rekao kako je to zbog krivo postavljenje septičke jame. Ova kuća, naime, kao i ostale u ulici, još nema kanalizaciju niti je spojena na vodovod.

– Septička jama je na kraju dvorišta. Ona stoji na mjestu, za razliku od drugog dijela dvorišta i tla koje klizi – kaže Repec te dodaje da su dobili obećanje da će sanacija početi na proljeće, no stigla je i jesen, a od radova ništa... U gradskoj četvrti Podsused – Vrapče kažu da nisu upoznati s problemom, dok su iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama uputili na Ured za izgradnju grada, koji je zadužen za sanaciju klizišta. Iz Grada su samo neslužbeno kazali kako je klizište na tom brdu nedavno sanirano, te da se dio na kojem stoje kuće ne može klasificirati kao klizište. Klizanje tla, kažu, prouzročeno je isključivo ljudskim intervencijama.

Komentara 1

JU
jura1985
22:43 07.11.2014.

Bjezi odande pajdo ako ti je zivot mio...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije