Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
salmonela top tema u šopingu

Prvo pitaju je li domaće. Ako jest, može biti i duplo skuplje

21.11.2016., Zagreb - Prodaja pileceg i pureceg mesa na trznici Dolac nakon sto su veterinarske i sanitarne sluzbe otkrile salmonelu u mesu koje je uvezeno iz EU.  Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/2
22.11.2016.
u 16:00

Na placu Zagrepčani vjeruju kumicama, a u trgovinama čitaju deklaracije

Ma nek’ je stigla ta salmonela, barem će sad u modi, umjesto piletine, biti stare koke – šale se Andrijana Žarković i Snježana Pobor, prodavačice u mesnici Blagus na Dolcu. Treba okrenuti na humor, objašnjavaju prodavačice i sestre, jer strah i panika ni u jednoj situaciji ne pomažu.

U dućanu jeftinije

Ipak, jedna od glavnih tema na tržnicama i u kafićima već danima je upravo pojava bakterije u mesu s polica trgovačkih lanaca.

– Nije mi svejedno, prvenstveno zbog djece. Obvezno pitam je li meso domaće, ako kupujem na placu, a u trgovinama detaljnije čitam deklaracije – rekla je Marina Šarić, koju smo jučer zatekli pri kupnji patke na Dolcu. Za kilogram je izdvojila 40 kuna, 20 više nego što bi u trgovini, objasnila je, ali tako barem zna da je kupila svježe.

A veća cijena ono je čemu kupci najčešće i prigovaraju, objasnile su prodavačice A. Žarković i S. Pobor, koje perad ne prodaju samo u komadu, što olakšava, kazale su, nabavu umirovljenicima, ali i ostalim građanima plićeg džepa. – Za pet kuna kupim kilogram kosti, od kojih se može napraviti dobra juha, a čak i glavno jelo jer na njima uvijek ostane dosta mesa – rekla je umirovljenica Mirta Hodžić, koja je s placa odnijela kosti, a po meso za punjenu papriku koju je jučer pripremala za ručak otišla je u obližnji dućan. Razlog je jednostavan – jeftinije je.

I ovdje vreba opasnost

Ključno je pažljivo kupovati, smatra ta umirovljenica, baš kao i kupci na tržnici Kvatrić, gdje je prošli tjedan pronađen poriluk s rizičnom količinom pesticida.

– Imam svoju kumicu već godinama i ona je jedna od onih koje su sa starog placa došle ovamo i nastavile prodavati svoje, domaće proizvode. Idem k njoj, vjerujem joj i bez brige sam – rekao je Marin Bilić s Kvatrića pokazujući nam na Mariju Kaštelančić, prodavačicu koja u Zagreb svoju robu dolazi prodavati čak iz Podstrane. Cijeli je život na polju, govori, pa zna sve trikove kojima povrće i voće ostaje lijepo a da ga se ne prska.

– Ruke su ovo ispucane od zemlje. Operacija kičme, vena, bruha, sve sam to prošla jer radim cijelu godinu motikom – kazala je M. Kaštelančić usput uslužujući mušterije. A one su složne: bolje je kupovati na tržnici nego u trgovini. – Naravno, i tada vrebaju opasnosti. Primjerice, i domaća jaja, ako su stara, mogu imati salmonelu – rekla je umirovljenica Ana Bišćan, koja vjerno prati porijeklo namirnica koje kupuje.

Ključne riječi

Komentara 21

AB
abendblatt
17:09 22.11.2016.

Puna kapa mi je "DOMACEG", i onaj grah koji kupe u supermarketima na akciji za osam kuna i prodaju na placu kao domaci za 25 kuna, isto je sa piletinom i drugim mesom.

ID
idanemeth
16:12 22.11.2016.

Gdje god idem kupiti meso (trgovina, plac, lokalna mesnica), uvijek me uvjeravaju da je domaće. Dajte nam statistiku koliko Hrvatska prizvodi godišnje svinjetine, teletine, piletine i ostalog mesa za svoje potrebe? Mislim da bi statistka pokazala porazne rezultate, odnosno pokazalo bi se da ne proizvodimo ni 50% mesa za svoje potrebe, ali svi prodaju domaće, tko onda prodaje meso iz uvoza?

DU
Deleted user
17:04 22.11.2016.

Kao što se ne peru ruke poslije wc-a, niti prije jela, tako se više ne zna ni kuhati. Zar vas mame, abake, tete, očevi nisu naučili kako se priprema hrana, čiste noževi, daske, koliko se što kuha? Ili je išloo kroz jedno uho unutra, a kroz drugo van? I ne vjerujem kumicama ni preprodavačima na placu. Volim trgovačke lance jer tamo mogu robru dobro pregledati. Pa mi ne podvale kao na tržnici, kupujem na Dolcu, Kvatriću i Utrinama. Nikad svojoj obitelji, u par desetljeća kako im spremam obroke, nisam skuhala nešto pa da su povraćali ili dobili proljev.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije