Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Restoran Bots&Pots u Vlaškoj

Prvi restoran u kojem kuhaju - roboti! Jelo na stol stiže za 15 minuta

storyeditor/2022-04-21/robotski1_PXL_zag_210422.jpg
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
22.04.2022.
u 09:17

Čekanje nije dosadno, uvjerili smo se, jer posjetitelji mogu gledati robota kako im priprema jelo.

Iz malenog prostora u Vlaškoj 50 šire se mirisi mediteranske, meksičke, indijske i tajlandske hrane koju pripremaju roboti, a sve što gosti trebaju je – naručiti hranu. Bots&Pots prvi je robotski restoran u svijetu, a otvoren je jučer u centru Zagreba. Iako je još u početnoj fazi, Hrvoje Bujas, jedan od osnivača, za novi restoran kaže da je izložbeni prostor koji će ljude upoznati s novom vrstom pripreme jela i postati “Tesla u ugostiteljstvu”.

A postupak funkcionira tako da je prvi korak naručivanje hrane, a drugi odluka o tome hoćete li je pojesti u restoranu ili uzeti za van. Kasnije slijedi naplata, a potom u akciju kreću - roboti. U svakom trenutku može se vidjeti vrijeme koje je potrebno svakom od ukupno pet robota da pripremi hranu, a gosti će, obećava restoran, čekati najviše 15 minuta. Čekanje nije dosadno, uvjerili smo se, jer posjetitelji mogu gledati robota kako im priprema jelo.

Traže ih turističke agencije

S robotima rade i ljudi, njih šestero, koji pomažu svojim “kolegama” u pripremi jela. Fiksni dio robota uvijek je isti. U njemu se nalaze sastojci i začini koji idu gotovo u svako jelo – sol, papar, ulje, voda, vino ili konjak, a takozvani varijabilni dio pune radnici sastojcima koje su prethodno isjeckali na komadiće i pripremili za kuhanje. Sva su jela unikatna, a osmislio ih je chef Vedran Varvodić, po čijim receptima se jela pripremaju. Pravilo svakog od jela koje nudi Bots&Pots je da se može napraviti u jednom loncu. Na meniju je zasad sedam jela, a tu su i juhe, salate i deserti. S vremenom će se, kaže Bujas, jelovnik popunjavati. Osim ovih pet robota u Zagrebu, šest ih vrijedno radi i u Splitu, gdje se nalazi testni pogon. Ondje se, naime, testiraju buduća jela.

Cijene su, kaže Bujas, povoljne. Za jelo je potrebno izdvojiti od 25 do 65 kuna, za deserte oko 15 kuna, a priloge će gosti platiti do 22 kune. Specijalitet restorana, jelo sweet pig, košta 39 kuna, a porcija teži 400 grama, što Bujas opisuje dobrim i kvalitetnim gablecom.

– Prvo će gosti doći ovdje vidjeti kako roboti kuhaju, a vratit će se ako je hrana ukusna i ako je omjer cijene i kvalitete onakav kakav očekuju – kaže Bujas. Iako je Zagrepčanima takva priprema jela potpuno nova, voditelji se nadaju da će je objeručke prihvatiti. U glavnom gradu planiraju otvoriti još tri restorana – sljedeći u Novom Zagrebu.

Do ljeta i dječji meni

Kasnije im je cilj proširiti se na obalu i u cijelu Europu. To je tek rođeno “dijete” i ne postoji takvo nigdje u svijetu, ističe Bujas, a poanta je priče Bots&Pots da žele postati izvozni proizvod. Uspiju li, osnivači kažu da će to biti svjetski spektakl.

– Sve je hrvatsko, od ideje do realizacije, sve je naš produkt. Ovo nije kineski robot koji smo mi kupili i ovdje izložili. Ovo je nešto što će Kinezi možda kupiti od nas – objašnjava Bujas koji nam potvrđuje da je za Bots&Pots već dobivao pozive turističkih agencija koje na svojim turama turiste žele dovoditi u novi zagrebački restoran. Ipak, želja je izrada sustava u kojem neće biti kuhara i konobara i u kojemu se neće plaćati gotovinom, nego karticama.

Još od Grada čekaju dozvolu za terasu, u sljedeća dva tjedna trebala bi se uspostaviti i dostava, a do ljeta bi svjetlo dana mogao ugledati i dječji meni. U tom paketiću, kako ga naziva Hrvoje Bujas, djeca će dobiti kombinaciju tijesta s bolonjezom na Vedranov način koji izrađuje robot kuhar. A nakon svakog finog jela poslužen će biti i desert, ali i igračka. Morat će je sastaviti sami, a kada skupe pet ili šest malenih igračaka robota u svim bojama, moći će ih donijeti u restoran i dobiti nagradu. Bijelo-plavi prostor očekuje goste, koji će, kaže smiješeći se Bujas, voljeti i dinamovci i hajdukovci, a svima njima jela će kuhati zeleni, žuti, crveni i plavi roboti kuhari. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije