Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lijepe vijesti

Prvi patuljasti mungosi rođeni u Hrvatskoj nova su atrakcija ZOO-a

mungosi
Foto: Zoološki vrt Zagreb
10.09.2020.
u 09:00

Mladunci kojima se još uvijek ne zna spol, a najvjerojatnije će tako ostati sljedeća dva mjeseca jer zaposlenici ZOO-a do tada ne žele uznemiravati bebe i njihove roditelje, u početku su vrijeme provodili skriveni od svih.

Iako su počeli pomalo sramežljivo, držeći neku vrste distance jedno od drugog, nije trebalo (pre)dugo čekati da se između tri i pol godine stare patuljaste mungosice i njezina vršnjaka koji su lani stigli u Zagreb, ona iz Nizozemske, a on iz Francuske, dogodi ljubav koja će posjetiteljima zagrebačkog Zoološkog vrta podariti novu atrakciju. Par je krajem srpnja dobio dvije prinove, a riječ je o prvim patuljastim mungosima koji su ikada rođeni ne samo u Zagrebu, nego u cijeloj Hrvatskoj. Mladunci kojima se još uvijek ne zna spol, a najvjerojatnije će tako ostati sljedeća dva mjeseca jer zaposlenici ZOO-a do tada ne žele uznemiravati bebe i njihove roditelje, u početku su vrijeme provodili skriveni od svih.

– Prvih su 45 dana sisali mlijeko, a nakon toga su im roditelji počeli donositi krutu hranu, od banana i rajčica do ličinki kukaca. Otprilike u to vrijeme počeli su i istraživati vanjski dio svoje nastambe u kojoj se sada svakodnevno igraju, a s posebnim zanimanjem promatraju merkate koji su im prvi susjedi – kazuje Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta. Da se o njima svi izvrsno brinu, pokazuje i to što su u samo mjesec i pol gotovo dosegnuli veličinu svojih roditelja.

Patuljasti mungosi, spomenimo, najmanji su od svih pripadnika te vrste i u prosjeku dosegnu dužinu od dvadesetak centimetara i težinu od oko 0,3 kilograma, a ženke su uglavnom dominantnije i veće od mužjaka.

– U prirodi nastanjuju savane i šume istočne i južne Afrike. Mladunci postaju spolno zreli u dobi između dvije i tri godine. Ne zna se koliko žive na slobodi, a u zatočeništvu mogu doživjeti deset godina – pojašnjava Tomislav Krizmanić iz ZOO-a, koji pretpostavlja da bi se ova zasad četveročlana obitelj mogla ponovno proširiti već iduće godine.

Kad je riječ o prinovama u Zoološkom vrtu, početkom ožujka i obitelj zebri dobila je novog člana pa se mami Sabini, tati Gustavu i sestri Cheezi pridružila malena Iskra kojoj su ime dali vatrogasci, a odabrali su ga među više od 1000 prijedloga koje su im slali Zagrepčani. Zoološki je vrt ove godine dobio još dosta mladunaca, uključujući pet merkata, četvero mara te više prevostovih vjeverica, kornjača, afričkih žličarki, abdimovih roda i mnogih drugih vrsta ptica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije