Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Welcome Spring Festival

Prvi festival na kojemu nema ni p od plastike

festival Pozdrav proljeću
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/5
27.04.2019.
u 10:13

Pije se iz biorazgradivih čaša od kukuruznog škroba i šećerne trske, takve su i slamke i tanjuri, a tu su i unikatne, ručno rađene drvene bukare

Glazba, piće, ukusna hrana i – kante za smeće. Strossmayerov je trg postao središte Welcome Spring Festivala, prvog takve vrste u Hrvatskoj. Na njemu, naime, nema ni traga plastici.

Pije se iz biorazgradivih čaša od kukuruznog škroba i šećerne trske, takve su i slamke i tanjuri, a tu su i unikatne, ručno rađene drvene bukare. Festival organizira Udruga Priroda za sve, a cilj je, objašnjava predsjednica Ana Rosandić, pokazati kako je moguće istovremeno se zabaviti, piti i jesti bez stvaranja suvišnog otpada.

– Super je ovdje. Baš je veselo, a i učim kako čuvati prirodu. Iako, ja dosta toga već znam. Kora od banane ide u smeđu kantu – ponosno objašnjava Laura Arlavi.

A kada je naručeno pivo dobio u smeđoj čaši, iznenađen je ostao Ben Chen iz New Yorka.

– Svaka čast za ideju, kod nas u Americi to još nisam vidio – govori Ben.

Zamjenu plastike biorazgradivom varijantom podržali su i Nikola Stanišić i Ivan Adžić, vlasnici kućice na Strossmayerovu trgu. Oni su plastiku iz svojih lokala izbacili prije godinu dana, a na ideju su došli uz butelju vina.

– Znate kako je kad se popije pa krenu rasprave o pametnim stvarima. I tako smo došli na ideju da uklonimo plastiku jer je to zaista velik problem na koji malo ljudi obraća pozornost – objašnjavaju.

Da bi se povećala svijest o važnosti zaštite okoliša, u sklopu festivala održavat će se predavanja, predstave, radionice..., a tu su i Mala olimpijada otpada te škole ragbija i kineske kaligrafije... Sav je program besplatan, a posjetitelji će do 5. svibnja moći uživati i u brojnim koncertima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije