Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽILI SMO

Dio Zagrepčana ljutit jer mora nositi maske, a vozači se ne pridržavaju nove odluke

Od danas obvezno nošenje maski u javnom prijevozu
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/4
25.06.2020.
u 14:51

– Tko nema masku, javit će se u Crveni križ, u Sigetu 18 i Ilici 223 i tamo je podići – naglasio je Bandić jučer na konferenciji Stožera civilne zaštite

Novu odluku Stožera civilne zaštite da se zbog osobne i tuđe sigurnosti u javni prijevoz ne ulazi bez maski Zagrepčani su ozbiljno shvatili. Ipak, opet smo uhvatili pojedince koji se vode izrekom: „Zakon je tu da se krši.“

U tome je jutros sudjelovao i jedan vozač tramvaja koji nezaštićene osobe nije zamolio da napuste vozilo na tramvajskoj stanici pokraj Muzeja suvremene umjetnosti. Iako je u polupraznoj sedmici gotovo svaka osoba lice prekrila maskom, dvoje putnika, koji su u tramvaj ušli na nekoj od prethodnih stanica, neometano su se vozili nezaštićeni. No, u Dubravi su prekršitelji novih mjera ipak naišli na otpor ostalih putnika. Jedna je gospođa na stajalištu čekala autobus s vozačem za kojeg, kako je rekla, "zna da će je pustiti bez maske". 

- Neće mene nitko na ništa tjerati. Fuj! - kazala je gospođa dok je ulazila u autobus koji je nakon toga nastavio sa svojom vožnjom. Oni koji su svjedočili prizoru pobjesnili su

- Mi moramo slijediti pravila kojih se ni sami vozači ne pridržavaju? - odzvanjala su pitanja ogorčenih građana. 

O cijeloj se situaciji oglasio Sindikat vozača i prometnih radnika ZET-a na svome Facebooku i napomenuo kako „vozači tramvaja i autobusa nisu u mogućnosti vidjeti svakoga putnika i u gužvi ne mogu uočiti ima li svaki putnik masku te da u cilju zaštite putnika i vozača te provedbe Odluke, traže pomoć policije i komunalnog redarstva“. Građane su zamolili da se klone konfliktnih situacija te da čuvaju svoje zdravlje, a pomoć putnicima jučer je obećao i gradonačelnik Milan Bandić.

– Tko nema masku, javit će se u Crveni križ, u Sigetu 18 i Ilici 223 i tamo je podići – naglasio je. Situaciju smo provjerili u Sigetu, gdje smo ispred poslovnice Crvenog križa doznali da se za preuzimanje maski mora priložiti osobna iskaznica te pokaz ili jedna neiskorištena karta za tramvaj. Maski je danas bilo dovoljno, umirovljenici su dobili po dvije pamučne maske, a ostali po jednu.

Osobe starije od 65 godina također ih mogu preuzeti diljem 218 mjesnih odbora Grada Zagreba od osam do 20 sati uz predočenje  osobne iskaznice, a korisnici prava na prehranu u jednoj od pučkih kuhinja Ustanove „Dobri dom“ gdje uobičajeno preuzimaju obroke od 11 do 13,30 sati (Branimirova 35, Cerska 3 i Alfirevićeva 6).

Iako nove preporuke Stožera civilne zaštite za boravljenje u trgovinama i ugostiteljskim objektima još nisu donesene, u velikom trgovačkom centru u Novom Zagrebu primijetili smo da kupci „žive u dva različita svijeta“, pa ih pola, mahom starije životne dobi, hoda prekrivenih lica. No, u nekoliko kafića koje smo obišli, posjetitelji se ne zamaraju brigom oko eventualnog drugog vala pa, osim konobara, nitko ne smatra da je maska potrebna.

Ključne riječi

Komentara 7

JU
jurajuric120
15:28 25.06.2020.

nije mi jasno ako Njemačka, Austrija, Slovenija, Italija ima obavezne maske na svim zatvorenim javnim prostorima, kaj se kod nas čeka? Mislim kaj smo mi pametniji od pola europe? A ovi koji se žale, nek ostanu doma. Meni je ok i s maskom samo da nisam doma.

Avatar vratar1
vratar1
07:27 26.06.2020.

masa je retardirana, a vlastodršci to vrlo dobro znaju...

Avatar zoster1
zoster1
14:49 01.07.2020.

Maske nisu dio naše kulture...niti će ikada biti...a Kinezi najavili i novu pandemiju G4...pa si milite

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije