Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Uprava odlazi!'

Prosvjed protiv doktorata Bandiću: 'Senat mora odbaciti sramotnu odluku'

Organiziran prosvjed protiv dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
1/11
Autori: Vecernji.hr, Hina
26.03.2019.
u 23:49

Okupljeni su nosili transparente "Dobrošli u Borasov drektorat", "Jučer Čović, danas Bandić sutra Kordić" i slične, izvikivali Stop nasilju nad Sveučilištem i tražili ostavku rektora Borasa

Stotine članova akademske zajednice okupili su se u utorak predvečer ispred Sveučilišta u Zagrebu izražavajući protivljenje prijedlogu da se gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću dodijeli počasni doktorat toga sveučilišta.

Govornici su ocijenili da sadašnji trenutak spada u najcrnje dane Sveučilišta, rekli su da se istinski zbog toga srame i najavili da današnji dan predstavlja zaokret.

Prosvjed koji se okupio na spomeniku Zdenac života organizirao je i vodio doktorand Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Stjepan Perko, koji je rekao da izražava najdublju sramotu što je na doktorskom studiju Sveučilišta koje predlaže da se višestruko optuženom Milanu Bandiću dodjeli ikakva počast, a kamoli doktorska.

Okupljeni su nosili transparente "Dobrošli u Borasov drektorat", "Jučer Čović, danas Bandić sutra Kordić" i slične, izvikivali Stop nasilju nad Sveučilištem i tražili ostavku rektora Borasa.

Zbor je otpjevao studentsku himnu Gaudeamus igitur (U veselju živimo), a Perko je predložio da se ubuduće dodjeljuje „Antidoktorat za počasni doktorat Milanu“.

Profesorica s Filozofskog fakulteta u Zagrebu Meri Tadinac, rekal je da je su brojne generacije izgrađivale Sveučilište u Zagrebu, 350 godina gradile,a danas kad bi u jubilarnoj godini trebali biti ponosni, članovi akademske zajednice se moraju sramiti.

Samo u pet godina smo došli do dna, ocijenila je i rekla da za to nije samo kriv rektor nego još više Senat Sveučilišta čiji članovi, osim rijetkih izuzetaka, šute. Najviše se, po njoj, trebaju sramiti studenti članovi Senata koji za pogodnosti u Rektoratu prodaju budućnost.

Student Kristijan Orešković rekao je da srami što ima indeks Sveučilišta u Zagrebu, koje je pokazalo da se ne isplati raditi i biti kreativan, nego biti podoban i imati svojeg čovjeka.

Profesor PMF-a i protukandidat aktualnom rektoru Damiru Borasu, Damir Bakić, izrazio je solidarnost s članovima Muzičke akademije koji su, kako je rekao, zgroženi prijedlogom o doktoratu u njihovo ime. Poručio je da postoje vrijednosti koje se ne prodaju i zaključio: Dosta je otimanja“! Ovo je naše sveučilište“.

Profesor sa Sveučilišta u Splitu Ivica Puljak rekao je da je Sveučilište u Zagrebu i njegovo sveučilište, jer je najveće sveučilište u Hrvatskoj. Smatra da je ovo dan kad se počinje graditi novo sveučilište i  nova Hrvatska.

'Protivimo se dodjeli počasnog doktorata Bandiću, to šteti ugledu Sveučilišta'

Profesori, docenti i asistenti Pravnog fakulteta u Zagrebu danas ranije uputili su otvoreno pismo povodom odluke Senata Sveučilišta u Zagrebu o pokretanju postupka dodjele počasnog doktorata zagrebačkom gradonačelniku, Milanu Bandiću.

Organiziran prosvjed protiv dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću
1/11

– Mi, profesorice i profesori, docentice i docenti, asistentice i asistenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, potpisujemo ovo otvoreno pismo povodom odluke Senata Sveučilišta o prihvaćanju prijedloga za pokretanje postupka dodjele počasnog doktorata gradonačelniku Grada Zagreba gospodinu Milanu Bandiću kako bismo uputili poruku akademskoj i široj javnosti o potrebi obrane temeljnih akademskih, pravnih i etičkih vrednota i standarda – piše u otvorenom pismu, prenosi N1.

Ostatak pisma prenosimo u cijelosti:

"Smatramo kako će se odlukom Senata narušiti ugled Sveučilišta kao najstarije institucije akademskog života u Hrvatskoj jer je isključivo motivirana ulogom gospodina Milana Bandića u odobravanju sredstava koje su u gradski proračun uplatili građani, a za izgradnju, opremanje i održavanje zgrade Muzičke akademije.

Počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu dodjeljuje se uglednim osobama koje su svojim radom pridonijele napretku Sveučilišta u Zagrebu, hrvatskoj znanosti i kulturi. Smatramo kako se počasni doktorat ne smije dodjeljivati kao kompenzaciju za nečije redovito obavljanje javne političke dužnosti nego za nečiji osobni rad i osobni doprinos. Sveučilišna priznanja ne bi se trebala dodjeljivati aktivnim političarima u političke svrhe.

Ne protivimo se dodjeli priznanja za doprinos izgradnji nove zgrade Muzičke akademije Gradu Zagrebu. Podržavamo svaki napredak Sveučilišta i sveučilišnih sastavnica. Protivimo se svemu što nije u skladu s društvenom odgovornošću Sveučilišta i fakulteta koji ga čine.

Ovim otvorenim pismom dajemo ujedno potporu dekanu i predstavnicima Pravnog fakulteta u Senatu Sveučilišta da u daljnjem tijeku postupka ne podrže dodjelu počasnog doktorata gradonačelniku Milanu Bandiću, ali se ne protivimo iniciranju dodjele priznanja Gradu Zagrebu za sve što su njegovi građani učinili, čine i još će učiniti za dobrobit Sveučilišta".

VIDEO Bandić na bageru započeo radove na gradnji sljemenske žičare

Komentara 125

SR
sramitese
19:08 26.03.2019.

ne dirajte tradiciju..kad je moga tito zasto nebi moga i njegov ucenik za narodnu zastitu..ipak vecina vas su ovce..bile i ostale

Avatar Apsalar
Apsalar
18:25 26.03.2019.

Da je završio bravarsku školu onda bi bio kandidat. Ili da bar nihe maknuo bravarov trg... Da ga je vratio, trčali bi za njim s počasnim doktoratom... Leftardarijada.

KA
karlodrago
19:04 26.03.2019.

Ovi što prosvjeduju morali bi najprije maknuti iz galerije sliku zločinca tita pa onda zabraniti primanje Bandića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije