Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez veselica i graha

Prosvjedno obilježavanje Praznika rada, Maksimir bez sindikata

grah
Davor Javorović/VLM
29.04.2010.
u 13:41

Ove su se godine sindikati uspjeli dogovoriti o zajedničkom prosvjednom obilježavanju 1. svibnja na Jelačićevu trgu bez tradicionalne podjele sindikalnog graha u Maksimiru. Matica hrvatskih sindikata nije im se pridružila.

Praznik rada već se tradicionalno diljem svijeta obilježavao prosvjedima, a manje proslavama i besplatnom podjelom hrane, što je utjecalo očito i na često posvađane hrvatske sindikalne središnjice kad su se odlučile na isto ovogodišnjega 1. svibnja na središnjem zagrebačkom trgu. Sindikalno zajedništvo u prosvjednoj prvosvibanjskoj aktivnosti ove je godine “razbio”  izostanak sudjelovanja Matice hrvatskih sindikata (okuplja zaposlenike u javnim i državnim službama) koja u jeku najžešćeg gašenja radnih mjesta – ne vidi potrebu za prosvjedom.

- U deset sati predviđen je početak govora na Jelačićevu trgu predstavnika sindikalnih središnjica usmjeren općem stanju u Hrvatskoj, sve brojnijim otkazima te lošom gospodarskom situacijom. Ove godine konačno imamo usuglašen sindikalni prosvjed odvojen od veselica i proslava te smo se u tome pridružiti ostatku svijeta, komentirao je Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata.

Ova sindikalna središnjica ujedno je i jedina koja će organizirati zagrebačku sindikalnu proslavu 1. svibnja i to na Jarunu. Nema besplatne hrane, ali je ima po popularnim cijenama, objasnio je Tomislav Kiš, predsjednik HUS-ove podružnice za Zagreb. Kobasice i ćevapčići uz piće po cijeni od 10 i 15 kuna, uz prigodni glazbeni program, te koncert Vladimira Kočiša Zeca sve je što će od sindikata dobiti građani Zagreba.

Višestoljetna tradicionalna sindikalna prvosvibanjska proslava u Maksimiru prepuštena je u ruke zagrebačkog Gradskog poglavarstva već pet godina, a besplatni grah gladnim građanima i ove će godine dijeliti gradonačelnik Milan Bandić, a ne sindikalni predstavnici.

- Nama je Grad Zagreb do sada davao novac za organizaciju proslave, ali to je veliki posao i traži angažman mnogih gradskih službi poput zaštitara i slično. Na kraju smo odlučili prepustiti Gradu Zagrebu cijelu proslavu - pravdala je Ana Knežević, predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, najveće sindikalne središnjice. Istaknula je da su ove godine sindikati usmjereni prosvjednom obilježavanju Praznika rada, a nikako slavljeničkom. Nakon prosvjeda koji bi trebao u podne završiti na središnjem zagrebačkom trgu, svatko će po svom nahođenju odlučiti kako će ga dalje obilježiti, ali uobičajene sindikalne proslave u vremenu velikog gašenja radnih mjesta - nema, istaknula je Knežević.

Ključne riječi

Komentara 5

TO
Toni12345
14:38 29.04.2010.

Ljudi se boju da se ne srusi stadion........

Avatar DZvonimir@KNIN
DZvonimir@KNIN
14:13 29.04.2010.

Ne zaboravimo da su sindikati tradicionalni neprijatelji Hrvatskog DRZAVOTVORSTVA.Tu su se uvjek dobro istakli,a sada ni da daju graha sirotinji.Eto vam \"Hrvatski\" sindikata.

OB
-obrisani-
14:42 29.04.2010.

Poslodavci gase radna mjesta a Sindikat grah jer sve ce manje biti onih sto ga trebaju jesti.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije