Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAFTAGEDON

Prosvjed zbog kanadske nafte pred Lushom

prosvjed zbog nafte (1)
Foto: Marko Fančović
1/12
15.06.2011.
u 16:51

Lanac trgovina Lush uključio se u prosvjede upućene kanadskoj vladi, koji se održavaju u više od 50 gradova svijeta.

Da bi skrenuli pažnju na ekokatastrofu koja se događa zbog izvlačenja nafte iz katranskog crnog pijeska, jednu aktivisticu u bačvi s bojama kanadske zastave druga je polijevala naftom pred Lushovim dućanom u Petrinjskoj. U Lushu na zahtjev skupljaju potpise kanadskom veleposlanstvu da se prekine devastacija koja nastaje u "najdestruktivnijem projektu na Zemlji", crpljenju nafte iz kanadskog katranskog, naftnog ili crnog pijeska. Tim procesom oslobađa se tri do pet puta više CO2 nego običnim vađenjem nafte i nastaju ogromne otrovne lagune otpadnih voda te domorodačko indijansko-eskimsko stanovništvo sve češće obolijeva od raka.

U EU je zabrana uvoza nafte iz katranskog pijeska tek u razmatranju, a brojne europske banke sufinanciraju taj razorni proces. Lush skuplja pojedinačne potpise protesta protiv tog "naftagedona" na razglednice koje će biti poslane kanadskom veleposlanstvu tako da se svaka razglednica – na kojoj je jedan potpis – mora posebno uknjižiti kao primljena.

Komentara 1

TE
TedBellhop
11:24 16.06.2011.

...a onda se doticna gospodicna uputi na more, po mogucnosti u svom \"suvu\", potrosnja - sitnica galon po milji... A tamo - radobi ispred \"Roka\", ona neurozna, vani vruce, klima hladi, auto radi... a \"Ceodva\" u nebo... Ili ona, pak, biciklom ide na more... mozda se ni ne kupa u moru, jer to steti dupinima, kitovima, morskim krastavcima, ili samo nama Dalmatincima (polu). Svi mi zaboravimo na \"aktivizam\" kada se radi o nasem dupetu... P.S.P.M.K. Da se razumijemo, iako postivam i podrzavam ekoloski pokret i aktivizam u ostvarivanju tog cilja - jedini nacin da spasimo prirodu je da potamanimo ljude. Kako bi drug Joseph rekao - \"Nema ljudi, nema problema!\". Osim toga, ne unistavamo mi Zemlju, ona ce tu biti dugo poslije nas - gola i suha pout Marsa ako treba, ali i dalje tu... :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije