Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gdje ide gradski novac?

Proračun za 2019.: ima za dvije fasade, ali ne i za žičaru

obnova pročelja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
20.11.2018.
u 09:30

s popisa je izostao nacionalni stadion pa početak njegove gradnje, bude li ona zaista u Zagrebu, ne bi trebalo očekivati

Godina nova, projekti i ne baš. Dom zdravlja u Španskom, za koji se projektna dokumentacija planira od 2015., mogao bi je konačno i dobiti, klinci u Ivanjoj Reci mogli bi sjesti u klupe škole koja se najavljuje posljednjih dvanaest godina, odvojeni su neki milijuni i za sljemensku žičaru te sufinanciranje fasada, a sve bi se trebalo “pokriti” proračunom za 2019. godinu, vrijednim 10,2 milijarde kuna.

Centar za otpad u planu

Kako će se novac rasporediti, gradonačelnik Milan Bandić i njegovi suradnici dokumentom su objasnili skupštinskim zastupnicima, koji će za projekte i planove glasovati na sjednici 13. prosinca. Hoće li oporba te Neovisni za Hrvatsku, koji su zaprijetili ne podržavanjem budžeta za sljedeću godinu, ostati pri svome i proračunu reći “ne”, jasno će biti tek za nešto više od tri tjedna. Dotad imaju vremena proučiti planove Grada, koji je kao jedan od ključnih projekata za 2019. izdvojio remetinečki rotor, na koji će se utrošiti 236 milijuna kuna. Novac je to dostatan da se obavi otprilike 90 posto radova, pa je i za 2020. već sad određeno da će se potrošiti još 21 milijun kuna.

Pet milijuna manje, točnije 16,2, utrošit će se na prijeko potrebnu obnovu zagrebačkih pothodnika, dok će se na izgradnju žičare Sljeme potrošiti 29 milijuna kuna. Kako projekcije potrošnje za 2020. i 2021. godinu također predviđaju radove na trasi za vrh Medvednice, i to vrijedne 120 milijuna kuna, sasvim je jasno da bi put na Sljeme u gondolama mogao biti spreman eventualno pred lokalne izbore za tri godine, a i to je jedan veliki “ako”. U svakom slučaju, spreman u sljedećoj godini trebao bi biti Centar za gospodarenje otpadom, onaj u Resniku, koji će koštati nešto više od 50 milijuna kuna, a planira se izgradnja i reciklažnih dvorišta u Dubravi, na Žitnjaku i u Jelkovcu, koja će stajati 3,2 milijuna kuna. Tek dvostruko više, točnije 7,8 milijuna, dostatno za dva pročelja, utrošit će se na takozvani New Deal, što nije ni posve čudno jer se dosad u sklopu projekta nije obnovila ni jedna zgrada.

Od velikih projekata koji su najavljivani u posljednje vrijeme, s popisa je izostao nacionalni stadion pa se početak njegove izgradnje, bude li ona zaista u Zagrebu, ne bi trebao očekivati sljedeće godine. Zastupnicima koji su dokument poslan im u petak preko vikenda već počeli proučavati, primijetili su još neke pojedinosti u planu raspodjele sredstava za 2019.

– Prvim pregledom proračuna vidi se da je za nezavisnu produkciju planirano osam milijuna kuna manje nego lani, HNK će dobiti četiri milijuna manje... Je li to smjer u kojem idu koalicijski partneri gradonačelnika Neovisni za Hrvatsku, pa da ipak dignu ruke za proračun? – pita se predsjednik zagrebačkog HNS-a Tomislav Stojak.

Nema tu ozbiljne priče

Anka Mrak Taritaš, predsjednica GLAS-a kaže, pak, kako je prijedlog trošenja u 2019. ništa drugo nego dejà-vu.

– Nema tu ozbiljne priče. Gradski je proračun kao protočni bojler i sve smo stavke vidjeli već u planu za 2018. godinu – rekla je Mrak Taritaš pa dodala kako ni realizacija godišnjeg budžeta nije na razini. Projekti se ponavljaju, govori predsjednica GLAS-a, kao primjer spominjući žičaru, a i dalje se neki od ključnih, poput vodovoda za dijelove grada koji ga nemaju, i ne planiraju.

>> POGLEDAJTE Ovako će izgledati rekonstruirani zagrebački rotor

Komentara 14

VI
Vito
10:17 20.11.2018.

Proračun za 2019.: ima za dvije fasade, ali ne i za žičaru ::: "FANTASTIČNO" __ No, kad ste toliko uspješni u opisivanju na što će novac u 2019.g. biti potrošen, NAJOZBILJNIJE VAS MOLIM : dajte nam popis izvedenih radova na koje su potrošeni novci proračuna 2018.g. __ Tako ćemo jedino vidjeti pravo stanje u trošenju novca stanovništva garda Zagreba i svih okonih naselja kojima "gradonačelnik" uzima 18 % od plaće, a da ništa od planiranog nije stvarno i u rokovima završeno. __ Ozbiljni novinar bi prvo istražio na što je planirani novac iz proračuna stvarno potrošen i o tome obavjestio javnos koja takvo novinarstvo očekuje. __ Ovo što danas imamo samo je prepisivanje diktata komesara partije na "zboru radnika" kad su okupljeni za "prihvaćanje" plana "prve petoljetke", a ne stvarni novinarski uradak.

AE
Aedes2017
12:15 20.11.2018.

Kad može Pogana Donja bez žičare možete i vi,prokleti purgeri,bez nje !Dok sam ja živ..stenjite budaletine pješke i pišajte purgersku krv ! Ja mb reko !

VI
Vito
10:38 20.11.2018.

Proračun za 2019.: Nikako ne bi smio biti prihvaćen. __ Vjerujem da će skupštinari odbiti proračun i da će tako pokrenuti nove izbore pa srušiti kriminalca koji nas pljačka uzimajući nam 18 % od osobnog dohotka za osobne potrebe održavanja na vlasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije