Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sajam

Proizvodi hrvatskog sela: Batela, prgica, čvarci...

30.03.2019.
u 13:10

Mirjana i Darko Mazuh poznati su, pak, po sirevima, koje rade i u kombinaciji s čvarcima, lješnjacima, orasima... – Naša ljuta prgica također je dobitnica nagrada – kažu supružnici iz Ladislava Sokolovačkog.

To je Eurocrem? Nutella? Ili Linolada? Navikla je već na ta pitanja Diana Prpić, mlada poljoprivrednica koja je uzgoju batata odlučila pristupiti na sasvim drugačiji način. Htjela mu je, kaže, dati na vrijednosti pa je “smućkala” Batelu, namaz od batata koji izgledom podsjeća na poznate slatke verzije.

Slanina i krekeri od pira

No ovo je njihova zdravija varijanta, ističe Diana, dodajući da je Batela brzo postala pravi hit. Zna se dogoditi da dnevno napuni 140 staklenki, a u pet mjeseci, koliko je na tržištu, žali što nije brojila koliko je točno namaza prodala.

– Riječ je o tisućama staklenki – govori poljoprivrednica iz Skakavca pokraj Karlovca. U proizvodu nema ni dodatnih šećera, već su zaslađivači, ističe, batat i javorov sirup. Bijeli dio radi od bijelog batata i bijele čokolade, a smeđi od narančastog batata i crne čokolade. Staklenke stoje 22 i 25 kuna, a Batelom nudi i posjetitelje sajma koji se jučer otvorio u Pučkom otvorenom učilištu.

Ideja je “Proizvoda hrvatskog sela”, sajma koji se održava 18. put i može se posjetiti još danas i sutra, kaže Damir Kovačić, direktor Agrarnog savjetovanja, njegova organizatora, da Zagrepčanima ponudi delicije koje ne mogu naći na policama supermarketa. Nudi ih više od 60 izlagača iz svih krajeva Hrvatske, a na štandovima se mogu naći razni sirevi, vina, rakije, likeri, maslinovo i bučino ulje, med, sušene smokve, kolači, rukotvorine, uskrsni ukrasi, suveniri... Svi koji dođu danas od 13 do 14.30 sati moći će vidjeti i kako nastaju čvarci od slanine crne slavonske svinje.

Razni suhomesnati proizvodi mogu se kupiti i kod Marijana Delića, koji ih radi i suši na imanju u Županji, a u njihovu nastanku sudjeluju i supruga Ana te tri kćeri, Anamarija, Marinela i Marijana.

– Sve što napravimo, to i prodamo. Daleko je najpoznatija naša slanina, a traženi su i kare te kulen – kaže Delić.

Mirjana i Darko Mazuh poznati su, pak, po sirevima, koje rade i u kombinaciji s čvarcima, lješnjacima, orasima... – Naša ljuta prgica također je dobitnica nagrada – kažu supružnici iz Ladislava Sokolovačkog.

Gužva se stvara i kod štanda Marice i Tome Držaića iz Žarovnice pokraj Lepoglave, koji prodaju bučnice, orehnjače, krekere od heljde i pira, pogačice s čvarcima...

Zidnjaci i čipka za jaja

Idu i bezglutenski kolačići Gordane Kušar iz Cargovca, koje radi na bazi bučina i heljdina brašna, a tražene su i ručno rađene pisanice Božene Carević iz Ivanca. Sebe naziva čuvaricom baštine, a osim što ukrašava jaja starinskim tehnikama ili za njih hekla čipku kojom ih “opasa”, također ručno veze stolnjake. Ima i tzv. zidnjake koje su nekad domaćice držale iznad štednjaka kako bi spriječile da se zid ne zamaže prskanjem masti. 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar VinkoL
VinkoL
16:55 30.03.2019.

Još samo da je "novinarka" napisala gdje je taj sajam, gdje je to pučko učilište...??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije