Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Pripreme traju još od prošle godine, Festival svjetla naša je nova "beba"

Festival svjetla
Foto: Sanjin Kaštelan/TZ Zagreb
1/3
15.03.2019.
u 12:00

Nagrade su počele stizati i za ovaj proljetni festival koji je ove godine produljen za jedan dan i traje ukupno njih pet.

Pripreme za ovogodišnje izdanje počele su čim je završio lanjski festival. Ideje su se skupljale tijekom cijele godine, promocija se odvijala na svim relevantnim svjetskim turističkim sajmovima i konferencijama. Logo Festivala svjetla "vrtio" se i online, na raznim internet stranicama. A kad je došlo vrijeme intenzivne organizacije, uključili su se i umjetnici koji gornjogradske palače, parkove i trgove osvjetljavaju projekcijama. Posebnu pažnju ekipa iz zagrebačke turističke zajednice daje realizaciji ove manifestacije. Jer, kako ističe direktorica Martina Bienenfeld, festival je njihova nova "beba", najveći projekt u organizaciji TZ-a nakon svjetski poznatog i nagrađivanog Adventa.

Foto: Sanjin Kaštelan/TZ Zagreb

Nagrade su počele stizati i za ovaj proljetni festival koji je ove godine produljen za jedan dan i traje ukupno njih pet. Projekt je, kažu iz TZGZ-a, osvojio i stručnu javnost te je na prošlogodišnjoj konferenciji o događanjima i marketingu u Sloveniji - Conventa Crossover, Festival svjetla Zagreb osvojio nagradu kao najbolje B2C događanje. Za Conventa Best Event Award 2018. konkuriralo je ukupno 32 događanja u tri kategorije, od kojih je Festival svjetla pobijedio kao najbolje događanje namijenjeno široj publici. Svake godine trude se da festival bude drugačiji od onog prethodnog, pa uvijek bude novih instalacija i lokacija. Dok je prošle godine na Platou Gradec procvjetao Gornjogradski cvijet arhitekta Krešimira Rogine, ove godine postavio je tako, u suradnji s Idom Blažičko i Tvrtkom Ćavarom, nastavak koji je nazvao "Voli me, ne voli me", u obliku lebdećih latica.

Foto: Sanjin Kaštelan/TZ Zagreb

Tema ovogodišnje instalacije je ljubav prikazana kroz dječju igru proricanja. Na ovaj način iniciranjem nevine dječje igrice i duboke romantične ljubavi pokušat ćemo kod posjetitelja probuditi iskonske emocije, radost i zaljubljenost u život koje će ponijeti sa sobom kao najosobniju impresiju instalacije – kaže Krešimir Rogina. Na festivalu koji traje od 20. do 24. ožujka, nastupit će i supružnici Gordana i Zorislav Šojat, koji će na zgradi Hrvatskog instituta za povijest projicirati "Metamorfozu", svjetlosnu instalaciju popraćenu instrumentalnom, ambijentalnom glazbom.

Već smo i prije sudjelovali na festivalu, bavimo se svjetlosnom umjetnošću od 2003. godine, iza sebe imamo 120 nastupa, izumili smo čak i tri stoja kojima projiciramo svjetlo – govori Gordana Šojat. Na festivalu će se moći vidjeti sveukupno 23 instalacije na dvadeset lokacija uzduž i podno Gornjeg grada.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije