Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRALJ TUZLE

Princ Zagreba Tuma sad je kralj Tuzle, ondje ima šestero lavića

Ilustracija
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
17.03.2020.
u 07:11

Zagrebačkoj je obitelji lav isprva nedostajao te su ga tražili pa shvatili da se više neće vratiti

Nekoć je bio zagrebački princ, a danas je kralj Tuzle. U dvije je godine, otkako se oprostio od metropole, postao otac čak - šest puta! Riječ je o laviću Tumi, koji je, zajedno s blizankom Uzuri, na svijet došao prije četiri godine u zagrebačkom Zoološkom vrtu. Bili su tada najpoznatije životinjske bebe u gradu, a princezi i princu maksimirske šume, podsjetimo, imena su birali upravo Zagrepčani.

- Odlično se snašao na novoj adresi - kažu u tuzlanskom Zoološkom vrtu Bingo, gdje je "purger" poznat kao pravi zavodnik jer u ljubavi uživa s dvije lavice, Ninom i Kyarom. Lani je tako postao otac ukupno šestero mladunaca, i to u razmaku od nekoliko mjeseci. U lipnju je Nina, uoči Tumina trećeg rođendana, na svijet donijela male lavice Leu, Deu i Reu, koje su postale tamošnje miljenice. Tri mjeseca nakon nje Kyara je postala majka lavićima Simbi, Dingu i Leu.

- Tuzlanski čopor lavova zahvaljujući Tumi sada ima čak devet članova - ističu u ZOO-u Bingo. Na zavodnika iz metropole, naravno, ponosni su i u Maksimiru. - Sretni smo što je Tuma šesterostruki otac. Potvrda je to da se u Tuzli o njemu dobro brinu. Vijest koju ćemo sada s nestrpljenjem čekati idućih godina jest ona da su njegovi potomci nastavili lozu, odnosno da je naš Tuma postao djed - kaže Damir Skok, ravnatelj zagrebačkog ZOO-a.

Tamošnja se obitelj velikih mačaka isprva osjećala izgubljeno bez Tume, nekoliko su ga dana tražili, a potom su, govore timaritelji, shvatili da njihova člana više nema. No našli su nove zanimacije, poput igranja kartonskom kutijom sa sijenom na kojem su spavale druge životinje, što ih može zaokupiti i do pet sati. Neke se stvari ipak ne mijenjaju pa se tako i dalje izležavaju po 20 sati na dan.

- Kod njih je sve po starom. Igraju se i odmaraju po cijele dane. Stariji su lavovi pasivniji, dok se kod Uzuri vidi da je mlada i zaigrana, baš kao prava mačka - ističe zoologinja Ivana Kovarik Antonović. Tumina blizanka Uzuri najmlađa je članica čopora u kojemu su još njihov 14-godišnji tata Leo, "blaženi među ženama", te mama Nyota i njezina 15-godišnja sestra blizanka Ayana.

- Uvijek se drže zajedno i za lavove su jako dobri - hvali ih I. Kovarik Antonović. Iako smo mi lavlju obitelj "uhvatili" na lijeni dan, dok su zijevali i spavali na stijenama nastambe izrađene prije nekoliko godina specijalno za njih, timaritelji kažu da su obično aktivniji, posebice kada hrana dolazi na stol. - Na njihovu se meniju vrte teletina, konjetina, zečetina i piletina, a jedu svaki dan osim nedjelje, kad im je predviđen post. To je jednostavno nužno jer u prirodi ne jedu svaki dan pa im se želudac mora pročistiti - zaključuje I. Kovarik Antonović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije