Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HSLS PORUČIO:

'Prijedlog odluke o izmjenama proračuna pokazuje potpuni izostanak racionalne politike gradonačelnika'

Foto: HSLS
04.06.2020.
u 11:57

Obustavom izvršenja proračuna grada Zagreba od strane gradonačelnika  očekivali smo u rebalansu istoga interventne  mjere kojima su usmjerene na  ublažavanje  posljedice potresa i pandemije  virusa Covid-19, poručili su zastupnici HSLS-a Darko Klasić i  Vladimir Andrić

Najvažnija točka  predstojeće sjednice Gradske skupštine je  Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama proračuna Grada Zagreba za 2020. koji i dalje pokazuje  potpuni  izostanak racionalne financijske politike gradonačelnika i gradske uprave koja očigledno ne prepoznaje  prioritete građana  Zagreba. Obustavom izvršenja proračuna grada Zagreba od strane gradonačelnika  očekivali smo u rebalansu istoga  interventne  mjere kojima su usmjerene na  ublažavanje  posljedice potresa i pandemije  virusa Covid-19. 

Umjesto  potrebitog rebalansa proračuna koji  prati aktualno stanje u gradu i državi gdje se očekuje pad BDP-a od minimalno 9 % kao i potrebe značajnih investicija u obnovi grada Zagreba,  predložene su kozmetičke korekcije proračuna od 2% kojime gradonačelnik dodatno usmjerava proračunska sredstva u dosadašnje preplaćene investicije (novih 220 milijuna kuna  uvećanja za sufinanciranje  pročistač otpadnih voda 129 mil.kn, ZET-a 22,5mil.kn, Žičare 6,5 mil.kn i rotora 64 mil.kn ) . Za ovakav rebalans proračuna nemamo razumijevanja, jer nije realan s obzirom na postojeću situaciju te očekujemo od gradske uprave prijedlog ozbiljnog rebalansa proračuna koji uvažava činjenično stanje, poručili su zastupnici HSLS-a Darko Klasić i  Vladimir Andrić, u Skupštini Grada Zagreba.   

Trgovačko društvo APIS IT d.o.o. posluje s godišnjom dobiti od 14.000.000 kn, obaveze grada Zagreba za informatičke usluge prema APIS-u godišnje iznose  cca. 11 milijuna kuna kao što su i istovjetne obaveze Zagrebačkog holdinga  , te ako izuzmemo iz računa dobit koju Zagreb ostvaruje od društva zajedničke obaveze Zagreba na godišnjoj razini iznose oko 14 milijuna kuna. Prodaja poslovnog udjela Grada Zagreba u trgovačkom društvu Agencije za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama društva s ograničenom odgovornošću - APIS IT d.o.o. javnim prikupljanjem obvezujućih ponuda,  grad  Zagreba dobiti će samo kratkotrajnu financijsku injekciju da prebrodi  aktualne  financijske probleme a koje ipak dugoročno štete i donose nove obaveze budućim zagrebačkim financijama bez značajnijih financijskih benefita uz rizik povećanja troškova poslovanja . Isto smatramo neprihvatljivim  iz stanovišta prijetnje nacionalnoj sigurnosti ukoliko udio ne otkupi Republika Hrvatska te tražimo da ukoliko ne postoji interes RH da se odustane od prodaje jer ista ugrožava ustavni poredak RH bez opravdane dugoročne financijske koristi za financije grada Zagreba. 


    

Izvješće o lokacijama i količinama odbačenog otpada, troškovima uklanjanja odbačenog otpada i provedbi mjera  za sprječavanje nepropisno odbačenog otpada otkriva nam zabrinjavajuće podatke. U 2019. godini izrečeno je 363 prekršajno-pravnih sankcija u iznosu od 458.950,00 kuna, troškovi Čistoće su gotovo 6,0 mil. kuna (cca 11 puta veći) što govori o neefikasnosti sustava zaštite od ilegalnog odlaganja otpada ali isto tako i neefikasnosti komunalnog redarstva. Navedeno upućuje kako je sustav nadzora i kontrole neučinkovit jer se otpad ukloni pa se opet na istim mjestima odlaže i tako već godinama , a grad Zagreb samo statistički prati i konstatira stanje ne čineći ništa ili gotovo ništa, poručuju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije