Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Građani vs. Čistoća

Nećemo plaćati odvoz kanti za smeće koje su zapravo prazne

otpad Trnje
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/2
17.02.2016.
u 15:35

U svojoj dokumentaciji dvoje Zagrepčana navodi da je najsporniji obračun koji se ne temelji na stvarnom, već zamišljenom volumenu. Visokom upravnom sudu podnijeli zahtjev za ocjenu zakonitosti odluke o otpadu

Odluka o javnoj usluzi prikupljanja otpada, cjenik prijevoza i zbrinjavanja te opći uvjeti poslovanja koje je propisao Zagrebački holding, odnosno podružnica Čistoća, temeljeni na zelenom svjetlu Skupštine, te računi izdani građanima suprotni su Zakonu o održivom gospodarenju otpadom.

Stav je to dvoje Zagrepčana (podaci poznati redakciji) koji su Visokom upravnom sudu prije pet dana podnijeli Zahtjev za ocjenu zakonitosti općeg akta i tako od suda zatražili da ukine nezakonitosti koje trenutačno podnose građani kao korisnici usluga Čistoće.

Traže ukidanje

Vođeni temeljnim načelom propisanog gospodarenja otpadom – onečišćivač plaća – ustvrdili su kako su građani zakinuti baš po svakoj osnovi, a najsporniji je, po dokumentaciji predanoj sudu, obračun koji se, tvrde podnositelji zahtjeva, ne temelji na stvarnom, već zamišljenom volumenu zaduženog spremnika definiranom bez odluke građana uz propisan minimalni broj odvoza.

Foto: Milan Ilić

Grafika: Milan Ilić

– Davatelj usluge za obračun naknade sam je, proizvoljno, odredio minimalni zaduženi volumen po korisniku koji višestruko premašuje stvarnu količinu proizvedenog otpada. Zakon o gospodarenju otpadom ne poznaje termin “zaduženi volumen spremnika”, već je njime jasno definirano da je korisnik usluge dužan snositi troškove razmjerno količini otpada koji je predao davatelju usluge – naznačili su građani koji su prvi na sudu pokrenuli pitanje zakonitosti novog načina naplate otpada.

Davatelj usluge za obračun naknade sam je, proizvoljno, odredio minimalni zaduženi volumen po korisniku koji višestruko premašuje stvarnu količinu proizvedenog otpada

Dapače, u svojoj dokumentaciji, uz zahtjev Visokom upravnom sudu za ukidanje spornih dijelova, poručuju kako u Holdingu ovakvim načinom samo potvrđuju daljnju namjeru davatelja usluge za nezakonitim poslovanjem. Prije nego što su dokumentaciju dostavili sudu, građani su pisani prigovor na vlastiti račun koji im je pristigao poslali i Holdingu i Povjerenstvu za reklamacije potrošača.

Na takav rasplet događaja upozoravali su i brojni oporbenjaci još kada se odluka donosila, a građani u svome zahtjevu nisu zaboravili ni “popuste” koji im se trenutačno obračunavaju, kao ni činjenicu da su im se računi do listopada prošle godine zapravo obračunavali po kvadraturi.

Nelegalan kriterij

I sudska vještakinja za zaštitu okoliša Vedranka Bobić upozorila je kako je odluka Gradske skupštine nezakonita jer se cijena mora obračunati prema masi ili volumenu otpada. – Kriterij koji je potpuno nezakonito donijela Skupština broj je pražnjenja posuda. Niz kućanstava plaća otpad koji nije proizvela i nametnuto im je plaćanje praznih posuda za otpad – istaknula je V. Bobić, koja je sugrađanima poručila da napišu prigovor Povjerenstvu za reklamacije potrošača na svaki račun kojim su nezadovoljni.

Komentara 8

EC
ecimis
16:58 17.02.2016.

Ni ja ne želim plaćati HRT pretplatu jer ne gladam HRT.

TH
than
01:22 18.02.2016.

Pa sada, sve se lako rijesi bar code-om... Imas takvu i takvu kantu, koja je postavljena vani da se pokupi (nece je susjed napuniti, jer je vi stavljate)..... Ali to ocigledno nije u interesu holdinga koji zeli sto vise para pokupiti da bi bilo za rodijake....

NO
No1
16:46 17.02.2016.

Ono sto mogu napraviti, a da bude pravednije... je da kad odvoze smece, da zabiljeze koja je kanta ispraznjena. I, da onda prema tome znaju koliko puta je taj volumen odvezen. I to onda naplate. Svaka kanta ima svoj broj. Nek taj broj naprave s bar kodom i onda u toku odvoznje samo bip bip... To im je nikakav problem. I, tada bi ljudi iznosili samo kad im je kanta puna ili kad zele da se kanta odveze (npr. u ljetnim mjesecima kad se organski (ne biljni) otpad usmrdi).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije