Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posjet Zagrebu

Predstavljene tehnike pčelarenja bez uporabe pesticida

pčele (1)
Marijan Sušenj/PIXSELL
Autor
Mateja Šobak/VLM
29.09.2012.
u 18:19

Kefuss je predavanje počeo sjećanjem na svog prijatelja iz Francuske koji pčelari u invalidskim kolicima, podsjećajući tako da za pravu strast nema ograničenja te da pčelarstvo može uvelike ispuniti čovjeka.

Kako pčelariti bez upotrebe kemijskih sredstava protiv nametnika podučio je danas, u Dječjem kazalištu Dubrava, preko dvije stotine Zagrepčana, ali i goste iz ostalih dijelova Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine, svjetski poznati entomolog i doktor biokemije John Kefuss. Ovaj zaljubljenik u pčele svojom strašću bavi se od jedanaeste godine, a u Hrvatsku stigao je kako bi pčelare upoznao sa svojim zanimljivim tehnikama uzgoja pčela te kako bi obilježio 20 godina postojanja pčelarskog društva Lipa, koje je uz žensku pčelarsku udrugu Maja, i organizator Kefussova posjeta.

– Bez lažne skromnosti, John Kefuss najveći je svjetski stručnjak za pčele te nam je izuzetno drago što će nas upoznati sa svojim tehnikama – rekao je Josip Križ, predsjednik PD Lipa. Kefuss je predavanje počeo sjećanjem na svog prijatelja iz Francuske koji pčelari u invalidskim kolicima, podsjećajući tako da za pravu strast nema ograničenja te da pčelarstvo može uvelike ispuniti čovjeka.

– Samo istraživanje o tome kako pčelariti bez upotrebe kemijskih sredstava protiv najčešće nametničke bolesti varoe, grinja koje napadaju isključivo pčele započeo sam još ranih osamdesetih, dok sam pesticide potpuno prestao koristiti 1993. – objasnio je Kefuss te dodao kako ekološka rješenja protiv pesticida i dalje istražuje i to na svojim pčelama u Franscuskoj te Čileu. Stručnjak je također istaknuo kako su pčelinje zajednice svugdje iste te je važno održavati ih na pravilan način te, obzirom da su one izvor mnoge hrane, tretirati bez pesticida.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije