Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pomoć žrtvama

Predstavljen Fond #SPASIME za zaštitu žrtvi obiteljskog nasilja

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/4
02.06.2019.
u 15:45

Početak rada fonda predstavili su:scenaristica i glumica Jelena Veljača, odvjetnica Una Zečević Šeparović, redateljica Anica Tomić, dramaturginja Jelena Kovačić Solarić, producentica Nerma Mehadžić, marketinška stručnjakinja Ana Pecotić, tajnik zaklade Solidarna, Ivan Blažević i zagovarateljica ljudskih prava Sanja Sarnavka.

Inicijativa #SPASI ME i Zaklada za ljudska prava i solidarnost-Solidarna danas su u Zagrebu predstavile Fond #SPASI ME namijenjen hitnoj pomoći i zaštiti žrtava obiteljskog nasilja.

Svrha pružanje konkretne i interventne pomoći žrtvama obiteljskog nasilja i to tako da se obuhvati ekonomska, pravna, psihološka, liječnička i stambena pomoć. Nacionalna kampanja čiji je cilj, putem telefona, donatorske večeri i uplata građana i tvrtki, u dva mjeseca prikupiti barem milijun kuna, za žrtve će značiti hitno odobravanje pomoći u roku od 15 dana, a u nekim slučajevima i u 24 sata. Osim u iznimnim slučajevima, maksimalna financijska podrška iznosit će 15.000 kuna.

Početak rada fonda predstavili su:scenaristica i glumica Jelena Veljača, odvjetnica Una Zečević Šeparović, redateljica Anica Tomić, dramaturginja Jelena Kovačić Solarić, producentica Nerma Mehadžić, marketinška stručnjakinja Ana Pecotić, tajnik zaklade Solidarna, Ivan Blažević i zagovarateljica ljudskih prava Sanja Sarnavka.

Osnivanje Fonda pokrenuto je svega tri mjeseca nakon što je Jelena Veljača putem Facebook statusa upozorila javnost na slučajeve obiteljskog nasilja, a zatvorena grupa #spasime danas broji više od 56 tisuća članova.

-Beskrajno smo zahvalni svima koji su se uključili i na bilo koji način pomogli žrtvama. Ovaj Fond smo osnovali jer smo željeli da žrtve budu hitno zbrinute financijski, pravno i liječnički te da im se pruži razgovor sa stručnjakom ili organizira smještaj daleko od lica nasilnika. Svatko ima pravo na siguran život, a svi imamo po na društvo bez nasilja- rekla je Veljača koja se posebno zahvalila Sanji Sarnavki i Solidarnoj.

Jedan od primjera financijske pomoći koju institucije uopće ne prepoznaju je i priča žene koja ima malu bebu, a nasilnik joj je slomio obje ruke pa se nije mogla baviti djetetom jer u rukama ima šipke. Toj ženi osigurana je dadilja koja je dva tjedna brinula o njezinom djetetu te joj konkretno pomogla u teškoj situaciji. A to je samo jedan od sve više primjera žena koje svakodnevno trpe razne oblike zlostavljanja jer se nemaju kome obratiti za konkretnu pomoć.

Gotovo da, među brojnim tragičnim pričama koje su podijelile na zidu Facebook grupe, ne postoji žena kojoj ne treba financijska pomoć. Većini je ona prvi korak za spašavanje života, vlastitog, a često i svoje djece.

Upravo zato, u hotelu Esplanade će 14. lipnja biti organizirana velika donatorska večera na kojoj će ne na aukciji naći djela 13 eminentnim hrvatskih umjetnika, bit će organiziran koncert nekih od trenutno najpopularnijih zvijezda te call centar putem kojeg će građani moći postavljati pitanja. Večeru će uživo prenositi RTL televizija te portal vecernji.hr.

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar Kaladin
Kaladin
16:16 02.06.2019.

I konstantno iste osobe, povremeno "osvežene" nekom "poznatom ćunjkom", da se dodvore medijima. A kad pogledaš u njihove udruge 10 istih osoba u 30 različitih (a u biti istih) udruga... I sve "nevladine", a sve cicaju proračun ka šišmiši kravlju sisu.

Avatar Kaladin
Kaladin
16:13 02.06.2019.

Bilo je samo pitanje kad će doći do prikupljanja "ustaških" kuna... Ta lijeva bagra nikad ne volontira, uvijek je iza njihovih akcija neka lova, neka pozicija, neki uhljebnički staž...

Avatar dovidovic
dovidovic
19:26 02.06.2019.

Ova ljevičarska neradnička bagra samo izmišlja nove načine da se dočepa novaca iz proračuna. Proračuna koji pune oni što čestito rade i žive od svog posla. Odvratno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije