Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKOLOŠKA KARTA GRADA

Predstavili kartu Zagreba koja se ažurira svaki dan, a podaci na njoj iz 2016.

09.02.2018.
u 16:43

Jedinstven projekt u svijetu, kako je najavljen, podatke bi trebao imati u stvarnom vremenu, a jučer je ažurirana bila samo prognoza vremena

Na križanju Selske i Zagrebačke zrak je srednje čist, a voda u obližnjem vrtiću Matije Gupca savršene kakvoće. Kojih elemenata ima koliko u sastavu tla, jesu li grad preplavili određeni alergeni, koliko se stupnjeva mjeri u kojem kvartu... vrlo se lako može provjeriti, i to doslovce uz nekoliko klikova mišem.

Da se poboljša život

Predstavljena je jučer u gradskoj upravi ekološka karta Zagreba, na kojoj su posljednje dvije godine zajednički radili Grad, Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” te Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, a sve kako bi se, kako su objasnili, poboljšala kvaliteta života građana.

– Mjerenje kvalitete zraka, vode i tla radili smo i dosad, ali podacima su se pojedinačno koristili gradski uredi, odnosno nisu prikazivani objedinjeno na jednome mjestu – objasnila je Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja u “Štamparu”, koja je ekokartu i predstavila. Kako je rekla, na njoj će se moći vidjeti i meteorološki podaci, automatski senzori mjerit će onečišćenje zraka, prikazivat će se i je li voda ispravna za piće te za kupanje na kupalištima, a moći će se i provjeriti koje biljke su u cvatu te tako izbjeći područja grada s visokom koncentracijom peludi. Kao veliku novost najavila je i ažuriranje podataka u stvarnom vremenu, što je dodatno pojasnio ravnatelj “Štampara” Zvonimir Šostar.

– Ovo je jedinstven projekt u svijetu jer je ekološka karta Zagreba dinamična i sveobuhvatna s dnevnim ažuriranjem podataka, za razliku od ostalih ekokarata gradova na kojima su podaci uglavnom prikazani u “nultom stanju”, odnosno izmjereni su u određeno vrijeme i nisu ažurirani – rekao je Šostar i dodao da se svaki od podataka na zagrebačkoj karti obnavlja svakodnevno. Kartom se posebno ponosi gradonačelnik Milan Bandić koji je rekao da uvijek razmišlja o tome kako poboljšati kvalitetu života sugrađana, ali i budućih generacija.

– Ekološka karta omogućit će gradskoj upravi da kvalitetno upravlja zemljištem, prostorom, zaštitom životnog i radnog okoliša – istaknuo je gradonačelnik.

Sve je u gabaritima

Najavljeno je i da će u sljedećih godinu dana u gradu postaviti još senzorskih stanica te automatskih senzora koji će u sustav dojavljivati trenutačno stanje na terenu. A na karti, kojoj se već može pristupiti preko internetskih stranica Grada i Zavoda “Dr. Andrija Štampar”, jučer su u stvarnom vremenu, kako je najavljeno, dostupni bili samo neki od podataka. Niska koncentracija peludi lijeske, primjerice, zamijećena je kod Mirogoja, i to 8. veljače, a relativno su novi podaci, također iz veljače, i o onečišćenju zraka na većim gradskim prometnicama. Kad se, međutim, provjerava kakvoća vode ili sastav tla na pojedinim lokacijama u gradu, najsvježiji su podaci iz 2016. godine.

Prognoza, odnosno temperatura zraka i smjer vjetra, s druge strane, ažuriraju se svakih sat vremena. Što se tiče vrijednosti koje su trenutačno dostupne na ekološkoj karti, u gradu sve funkcionira baš onako kako bi trebalo. Voda je svuda ispravna za piće, ili je barem bila 2016. kad se ispitivalo, dok u tlu nema povišenih vrijednosti metala.

Što se onečišćenja zraka tiče, vrijednosti su povišene samo na Selskoj, kod Zagrebačke i Jadranskog mosta.  

Pogledajte i galeriju: Zimska idila na zagrebačkom jezeru Jarun

1/32

Komentara 5

DU
Deleted user
19:43 10.02.2018.

I ti podaci, zati što će biti objedinjeni (iako su i do sada bili dosupni) trebali bi poboljšati kvalitetu života grašana Zagreba?Ti podaci pomoći će da se saniraju rupetine po ulicama, poprave rubnici, uklone zapreke za hodanje nogostupima, spriječe parkiranja na nedopušteni način i na zabranjenim mjestima, to će spriječiti parkiranje i zaustavljanje automobila i autobisa na ZET-ovim stanicama-ugibalištima tako da putnici moraju skakati u svoj bus, a kršniji pomagati majkama s djecom u kolicima da uđu ili iazđu iz busa? To će uklniti otrgnute grane drveća, smanjiti broj onih agresivnih gačaca po gradu? Blago nama, nitko na svijetu nema što mi u Zagrebu plaćamo

Avatar Idler 3
Idler 3
18:09 09.02.2018.

Dajte-najte, još ak je naš dični gradonačelnik oduševljen >;-))

DU
Deleted user
17:02 09.02.2018.

Zrak u ZG iako dolazim iz ravnice nikakve je kvalitete. Ustajali smrdljivi zrak možda i nije štetan ali....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije