Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svijet stripa

Poznati crtači osnovali prvi studio stripa na Trešnjevci

strip studio
05.02.2015.
u 10:28

Studio Studijo na Trešnjevci jedinstven je u Hrvatskoj, tamo nastaju stripovi koje čitaju obožavaljtelji diljem svijeta.

Kada bi pitali stanovnike Pavletićeve ulice na Trešnjevci postoji li kod njih kakav umjetnički studio, vjerojatno bi vam negativno odgovorili, nesvjesni da u blizini nastaju neki od najpopularnijih likova u svijetu. Naime, tamo je spontano niknuo jedinstveni studio na ovim prostorima, onaj za stripove.

 

-Prijatelj je imao mali stan koji ne koristi, a nas nekoliko crtača duže smo vremena razmišljali o prostoru gdje se možemo družiti i raditi. Nije nam bio plan osnovati studio, ali kako smo se okupljali, odlučili smo biti ozbiljni i napraviti studio Sudijo.– objašnjava u šali Dalibor Talajić, crtač stripova poput Avengersa, Hulka i X-Mena.

 

Trenutno ih je sedmero, u rasponu godina od dvadeset i tri do četrdeset i jedne. Talajić, Miroslav Mrva i Ive Svorcina žive od stripa radeći za strane izdavače poput Marvela i Imagea. Robert Solanović Bob trenutno radi na stripu za strano tržište, dok Fran Strukan, Josip Sršen i Stipe Kalajžić objavljuju na domaćem tržištu, te rade ilustracije kojima pune budžet. Iako svatko radi za drugu tvrtku, svi su prije studija dijelili dvije stvari, ljubav prema stripu i rad od kuće.

 

-Posao strip crtača zna biti samački, većinom radimo od doma, provedemo po 12 sati dnevno nad tablama. Ovako se osjećam kao da idem u ured družiti se s kolegama. Svatko ima svoj ritam rada, neki vole crtati navečer, neki ujutro, tako da imamo i dvije smjene.-opisuje Bob.

 

-Prije smo se redovito nalazili, pokazivali mape, više se družili. Danas radove kolegama pokazujemo preko interneta, bez kontakta. Ovdje jedan drugome možemo komentirati radove dok nastaju, gurati se da radimo bolje.-priča Talajić.

 

U društvu iskusnijih kolega svoje crtačko znanje usavršava i najmlađi među njima, Fran Strukan, koji je nedavno sam objavio svoj prvi strip.

-Kada sam čuo da imaju studio, morao sam doći. Svi su iskusni i voljni dijeliti svoje znanje. Umjesto da provedem sate pokušavajući otkriti način kako da nešto prenesem na papir, uvijek je netko pored tko će mi pokazati, pomoći.- govori Fran.

 

Svatko ima svoje ambicije, stil i pristup stripu, no zajedno, iz malog stana na Trešnjevci, čine tvornicu snova za ljubitelje devete umjetnosti diljem svijeta.

 

Komentara 1

DU
Deleted user
16:33 14.02.2015.

Ti,jako novi, mi velimo na .... TREŠNJEVKKKKKKKKKKKKi! Nisi u Bosni!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije