Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vojin Perić:

'Pozivam osobe s invaliditetom da ne daju glas nikome tko ih nije spomenuo u kampanji'

Zagreb: Gradski zastupnik Vojin Perić o socijalnoj politici Zagreba
Patrik Macek/PIXSELL
26.05.2020.
u 12:20

Politiku Milana Bandića, socijalnu politiku Grada Zagreba moramo karakterizirati kao nešto što je iznad prosjeka, što je rijetko u Hrvatskoj, ali i puno, puno šire, poručio je Perić.

Zagrebački zastupnici stranke gradonačelnika Milana Bandića, Vojin Perić i Miodrag Demo pohvalili su u utorak politiku Grada prema osobama s invaliditetom i vojnim invalidima, a Perić je i pozvao osobe s invaliditetom da ne daju glas nikome tko ih u kampanji nije uopće spomenuo.  

"Sazvao sam ovu konferenciju da govorimo o dobrim primjerima i da pozovem ljude da se ugledaju na ovu socijalnu politiku Grada Zagreba i Milana Bandića, a onda pozivam osobe s invaliditetom da ne daju glas nikome tko ih nije uopće spomenuo u kampanji i tko nije bilo što rekao u prilog osobama s invaliditetom", istaknuo je Perić, koji je slijepa osoba, na konferenciji za novinare u Gradskoj skupštini.

Istaknuo je da socijalna politika mora imati određene parametre koji će ići u prilog osobama s invaliditetom i afirmirati njihove mogućnosti, odnosno dati im mjesta da aktivno participiraju.

"Meni je dosadilo biti konzument, ja hoću da me se pita i hoću da dam svoje mišljenje, kao svi drugi. Sljepoća nije razlog manje vrijednosti, kolica nisu razlog manje vrijednosti, gluhoća i svi drugi invaliditeti nisu razlog da nas se manje cijeni, odnosno da se manje vjeruje u naše kompetencije", poručio je.  

Ocijenio je da su osobe s invaliditetom žrtve "političkog diskontinuiteta" te izrazio bojazan da nakon izbora ponovno dođe netko i kaže: Hajdemo ispočetka jer ovi nisu ništa dobro napravili.

"Samo molim ne ispočetka i da se nastavi tamo gdje smo stali i sa zakonodavstvom i s percepcijom osoba s invaliditetom", poručio je.   

Perić kaže da već 20 godina govori o potrebi inkluzivnog doplatka, sustavnog financiranja udruga, zakona o osobnoj asistenciji te da im je ova Vlada ostala dužna zakone o socijalnoj skrbi, o osobnoj asistenciji i o inkluzivnom doplatku kao i novac iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje. Po njegovim riječima, iz tog se Fonda nije sad uzelo prvi put, uzima se stalno.

Ističe i kako je osobama s invaliditetom izuzetno važno da su zaposlene

Pohvalio je Grad Zagreb koji zapošljava više osoba s invaliditetom nego svi državni uredi i ministarstva, u Gradu je zaposleno blizu 1000 osoba s invaliditetom u svim sferama života. Ističe i kako u Zagrebu ne možete biti osoba s invaliditetom 100 posto, a da niste stambeno zbrinuti.    

"Politiku Milana Bandića, socijalnu politiku Grada Zagreba moramo karakterizirati kao nešto što je iznad prosjeka, što je rijetko u Hrvatskoj, ali i puno, puno šire", poručio je Perić.  

Demo, koji je HRVI u invalidskim kolicima, kaže da vojne i civilne invalide vežu iste potrebe, ista svakodnevica i isti ciljevi. Spomenuo je kako su se branitelji odazvali u čišćenju Zagreba nakon razornog potresa, a na žalost dvojica su poginula. Apsurdnim i katastrofalnim nazvao je one opcije koje su u to vrijeme, umjesto u čišćenju, lupajući loncima izražavali nezadovoljstvo prema Bandiću.

Za politiku Grada kaže da - iako ima pogrešaka - ona je kontinuirana i dobra prema braniteljima te podsjeća da su napravili i plan za psihosocijalnu pomoć nakon potresa. Demo smatra da se slučaj epidemije koronavirusa počeo koristiti u političke svrhe te je poručio da treba pustiti ljude da rade.  

Komentara 6

MA
Marinj910
14:56 26.05.2020.

Bravo gospodine Periću! Još jedan dokaz da Bandić misli na sve građane.

ZV
zvoncica07
14:53 26.05.2020.

Bravo za Bandica,koji je jedini osviješten za socijalnu politiku tj.on je primjer kako bi država trebala funkcionirat jer osobe sa invaliditetom trebaju imat ista prava kao i ostali...

SN
Snasasasalasa
21:33 26.05.2020.

Zahvalite poreznim obveznicima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije