Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na dar

Povijesna šetnja uz razglednice Zagreb – nekad i sad

Povijesna šetnja uz razglednice Zagreb – nekad i sad
Foto: VL
29.05.2019.
u 16:18

U povodu Dana grada Zagreba u petak 31. svibnja potražite uz Večernji list stare razglednice grada Zagreba.

 „Od zidina starih do Save
Sa mostova obale nove
Lepršaju zastave plave
Zagreb u zagrljaj zove“

Na put kroz Zagreb vode vas stihovi kultne pjesme Ive Robića „Tebi, grade moj“, jedne od mnogih  posvećenih glavnom gradu Hrvatske koji je neiscrpan izvor inspiracije.

Uz Ivu Robića i Večernji list  Zagrebom će vas provesti razglednice izrađene u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu. Kako je povijest na ulicama Zagreba sveprisutna, razglednice su osmišljene kao prikaz Zagreba – nekad i sad.

Saznajte kako su u prošlosti izgledala neka od najpoznatijih mjesta u Zagrebu i usporedite ih s njihovim današnjim izgledom. Stare su razglednice odabrane jer su spomen na prošla vremena, zaustavljeni trenutak svakodnevice na zagrebačkim ulicama, trgovima i parkovima.

Uz razglednice možete naučiti nešto novo jer sadrže kratku povijesnu informaciju o mjestu koje je prikazano pa ćete, primjerice, doznati podrijetlo naziva ulice Ilice ili posebnosti zagrebačke katedrale.

Na stražnjoj strani razglednice pronađite QR kod koji skeniranjem vodi na mobilnu aplikaciju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Aplikacija je dio nove kulturne i turističke ponude Republike Hrvatske i Grada Zagreba. Preuzimanjem aplikacije krenite na šetnju Zagrebom, ali i postanite turistički promotor svojega grada slanjem zagrebačkih razglednica prijateljima u inozemstvo.

Razglednice Zagreb – nekad i sad pronađite uz Večernji list u petak 31. svibnja i krenite na povijesnu šetnju glavnim gradom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije