Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Seizmolozi

'Pouzdano znamo da će Zagreb pogoditi potres od 6,5 stupnjeva'

'06.04.2009., Zagreb - Seizmoloska sluzba, koja djeluje u okviru Geofizickoga odsjeka, brine se o prikupljanju i analizi makroseizmickih i mikroseizmickih podataka. Na podrucju Republike Hrvatske odrz
'Sanjin Strukic/24sata'
27.08.2013.
u 10:30

Nakon jučerašnjeg potresa kod Zagreba uslijedilo je još 10-ak manjih podrhtavanja. Takvi potresi nisu neobični

Jablanovec pokraj Zaprešića u ponedjeljak u noći pogodio je potres jačine 2,7 stupnjeva po Richteru te četiri stupnja po Mercalijevoj ljestvici. Potres su osjetili građani Jablanovca, okolnih mjesta, dijela grada Zagreba i Samobora.

– Nakon potresa uslijedilo je još desetak manjih slabijeg intenziteta. Takvi potresi nisu opasni i nisu neobični pa od njih ne bi trebalo praviti događaj – kaže dežurni seizmolog Snježan Prevolnik iz Seizmološke službe pri Geofizičkom odsjeku PMF-a na Horvatovcu. Ipak, poznato je da je područje Zagreba jedno od tri najtrusnija u Hrvatskoj. Potresi se sustavno prate i proučavaju od velikog potresa iz 1880. godine koji je uništio dobar dio grada i u kojemu je poginula jedna osoba, 29 ih je ozlijeđeno, a epicentar je bio u Kašini.

– Pouzdano znamo da će Zagreb zatresti potres jačine 6,5 stupnjeva po Richteru i Mercalijeva intenziteta od 9 stupnjeva, no ne možemo znati kada i gdje. Područje Medvednice najtrusniji je dio sjeverozapadne Hrvatske zbog rasjeda Stubica i Kašina koje dijele Medvednicu – kaže Prevolnik.

Stoga je uloga seizmologa pratiti i bilježiti potrese na temelju čega se izrađuje karta najugroženijih područja. U skladu s tim informacijama trebalo bi graditi nove objekte otporne na potres.

>>Potres od 3,1 stupnja udario pokraj Zagreba na dubini od 10 kilometara

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije