Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TREĆI POKUŠAJ USPIO

Potvrđen dogovor HDZ-a i HSS-a, profesorica geografije na čelu Županijske skupštine

Zagreb: HSS-ovka Martina Glasnović izabrana za predsjednicu županijske Skupštine
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/3
03.08.2021.
u 21:46

Postojala je i druga većina, ovo je brutalna prevara birača, bio je ljutit Zmajlović

Po struci je profesorica geografije, a HSS je njezina politička opcija, kaže, otkako je stekla biračko pravo. Martina Glasnović najprije je bila predsjednica svog matičnog mjesnog odbora Samoborski lug, a potom stranačkog ogranka Zagrebačke županije.

Jučer je pak s 25 glasova za i 21 protiv izabrana za predsjednicu Županijske skupštine Zagrebačke županije, čime je spriječeno ponavljanje izbora s obzirom na to da je ovo bio već treći pokušaj konstituiranja većine. Za potpredsjednika je pak izabran HDZ-ov Mato Čičak.

Za nas će se još čuti...

Potvrđen je time neformalni dogovor koji su postigla četiri HSS-ova vijećnika “odmetnuta” iz koalicije s SDP-om, 13 HDZ-ovih te osam zastupnika Nezavisne liste župana Stjepana Kožića i stranke BM365 koji je dizao medijsku prašinu prošlog tjedna. Svog kandidata za predsjednika Skupštine, fokusovca Marka Magdića, istaknula je i oporba, no s 26 glasova protiv i 20 glasova za prijedlog nije prošao.

U najnovijoj konstelaciji većine u Županijskoj skupštini najkraćih su rukava tako ostali upravo fokusovci koji su osvojili vlast u četiri grada zagrebačkog prstena. Zbog toga su bili najpoželjnija “udavača” za sastavljanje većine svim zainteresiranim stranama. Dogovori su na koncu propali jer je Fokus inzistirao na mjestu predsjednika Skupštine, što navodno nije odgovaralo HDZ-u, a ni HSS-u.

– HDZ nas se pribojava jer smo osvojili Samobor i konstituirali Gradsko vijeće u Zaprešiću, gdje HDZ ima svog gradonačelnika, pa nam nisu htjeli dati medijskog i političkog prostora za rast, no s obzirom na uzlazni trend naše stranke, za nas će se itekako još čuti – komentirao je jučerašnje događaje u Hotelu International predsjednik Fokusova kluba i načelnik općine Križ Marko Magdić.

Na samoj sjednici vijećnici buduće skupštinske većine bili su poprilično šutljivi, ali zato zastupnici SDP-a nisu štedjeli donedavne koalicijske partnere.

– Na Skupštini je utvrđeno da je postojala druga većina i bez HDZ-a pa teza koju HSS gura da spašavaju konstituiranje ne stoji. Ovdje je riječ o brutalnoj prevari birača i vidjet ćemo što će biti s HSS-om na nacionalnoj razini jer time ulaze u konkurenciju najvećih političkih licemjera – poručio je SDP-ov Mihael Zmajlović.

Nije mi to odskočna daska

Martina Glasnović optužbe za obmanu birača smatra neutemeljenima.

– HSS nije podružnica nijedne druge stranke, već korektan partner. Naši birači i članovi traže da se HSS poštuje i zbog toga me prozivke iz SDP-a ne bole. Za razliku od nekih kolega, Skupština mi nije odskočna daska za ambicije koje imam u nacionalnoj politici. U prošlom je sazivu SDP sa županom Kožićem i s HDZ-om dizao ruke i tada ih to nije smetalo kao što ih smeta danas – zaključila je.

Isto je na N1 televiziji ustvrdio i predsjednik stranke Krešo Beljak, koji je SDP-ove kritike nazvao licemjernima.

VIDEO Pogledajte kako aktivirati svoju novu osobnu iskaznicu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije