Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
107 11°C

U svakom dijelu svijeta listajte Večernji list uz e-novine!

Pretplatite se
 • Vito:

  (Working for 10 hours a day, can be used for more than 13 years), is 5‐10 times working life than a traditional sodium or mercury lamp; Radi li 10 sati dnevno može svijetliti duže od 13 godina., što je 5- ... prikaži još!5- 10 puta duže do standardne živine žarulje. Uz to troši do 18 W, za razliku od živinih žarulja. Zanimljivo je i to što se kod nas uvijek mora prvo ispitivati, trošiti novac na dokazivanje već dokazanog, umjesto da se kupi dovoljno za cijelu ulicu, ili naselje. Iako je davno jedan Istarski gradić uveo LEd rasvjetu, zatim to isto i jedan otočni pa Sisak, ovi u Velikoj Gorici njima ne vjeruju, već sami ispituju. Jesmo blesavi i time se još i hvalimo putem medija, da svi vide i znaju. očito ne shvaćamo da su naši proizvođaći još u onoj državi proizvodili uređaje za jeftinu struju i grijanje, no zabranili nam tu porizvodnju u posljednjih 20 godina. Sad, kad su sebe stranci osigurali, nama nameću standarde o kojima smo imali projekte davno prije njih.

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  nakon 1000 sati rada ledicama pada učinkovitost na 70%, i tako drže skoro do kraja radnog vijeka. koji nije i ne može biti duži od 6-7 godina. sva led rasvjeta na tržištu je slična. ove koje bi izdržale 13 godina ... prikaži još! su profi i jako su skupe. a jeftinije imaju slabije hladnjake, a radi prevelikog zagrijavanja ledica skraćuje im se radni vijek. da, društvo, toplina. ledice se i griju, ako niste znali! jedna nije problem, hladi se taman, ali kad ih imate 40-ak, e onda je priča totalno drukčija. ali svakako je ušteda velika. a najveća bi bila kad ne bismo osvjetljavali svaku rupu na cesti. što ima svijetliti javna rasvjeta nakon 11 sati navečer? i prije pet ujutro nema što raditi... radi 3 pijanca koji se doma vuku trebamo trošiti tolke pare? ne!

 • Vito:

  nekakav - 1000 sati pod 100 %, a zatim preostalih 112880 pod 30 % Tisuću sati je 100 dana po 10 sati. To nitko ne bi niti počeo istraživati, a kamoli proizvoditi. Očito si \"pobrkao lončiće\" - zamijenio LED dijelove ... prikaži još!ove s baterijama i uputama te to krivo shvatio. LED svijetli dok kroz njega prolazi električna energija, a snaga te energije određuje količinu svijetlosti. I dok se kapacitet baterije/akumulatora smanjuje tako se smanjuje i količina svijetlosti. Kad je snaga električne energije konstantna svijelost će isto biti konstantna. Kad se \"istorši\" LED će jednostavno prestati proizvoditi svijetlost, a neće \"tinjati\" kao što ti ovdje pretpostavljaš svojim 30 %-tnim svijetlom. Kao što osigurač pregori tako i dioda prestaje s radom, jednostavno se prekine spoj i gotovo, nema prolaska struje, nema svijetla. A baterija radi sve dok se u njoj nalazi razlika napona, čak i, na atomskoj razini.

Još iz rubrike Zagreb

7
MORAJU VIKATI KAD RAZGOVARAJU

Život u Svetoj Klari: S autoceste nam u dvorište lete ratkape, od buke smo oglušili

komemoracija Bandiću
KOMEMORACIJA U HNK

Bandićev najbolji prijatelj: Ostavio si Zagreb u kojem je lijepo i sigurno živjeti

85
Milan Bandić
ODLAZAK GRADONAČELNIKA

Sutra u Zagrebu Dan žalosti zbog smrti Milana Bandića

27