Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠETNJA ZAGREBOM

Posjetili smo misteriozni Zagrebački Stonehenge: Predstavlja kralježnicu Europe

Igor Kralj/Pixsell
25.11.2021.
u 21:44

Kompozicija 61 kamenog bloka na Jarunu

Solarni pleksus Europe nalazi se na Otoku hrvatske mladeži na Jarunu, a zbog načina na koji su postavljeni veliki kameni blokovi ove zanimljive zapadno gradske atrakcije prozvana je Zagrebačkim Stonehengeom.

A u stvarnosti predstavlja Solarni pleksus Europe. Sastoji se pak od kompozicije 61 bloka velikog papučkog granita koja predstavlja model područja Središnje Europe. Točnije, regiju između Frankfurta, Praga, Zagreba, Milana, Berna i Strassburga. Kompozicija je centrirana oko središnje osi koju čini sedam blokova i predstavlja kralježnicu Europe koja se proteže od Krete preko Balkana, Središnje Europe, Nizozemske i Škotske prema Islandu.

"Postavljen je poput Stonehengea, kao kompozicija od 61 velikog granitnog bloka, od kojih bi svaki predstavljao jedan vid, jednu kvalitetu. Preko kozmograma od bronce na tim kamenovima, oni bi se doveli u rezonanciju s određenim mjestima na području solarnog pleksusa Europe. Tako bi čovjek na jednom mjestu mogao doživjeti vitalonoenergijski krug srednje Europe“, objasnio je 2005. godine prilikom predstavljanja ideje svoje instalacije i slovenski umjetnik, odnosno kipar, te autor projekta Marko Pogačnik.

On je, među ostalim, 1991. godine dizajnirao službeni grb i zastavu Republike Slovenije. Motivi koji se prožimaju kroz njegov umjetnički opus su višedimenzionalnost krajolika i urbanih ambijenata, komunikacija različitih aspekata prirode, ponovno otkriće ženskog principa, sadašnje promjene Zemlje i ljudske transformacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije