Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pogled u prošlost

Posjećivali su je Šenoa i Matoš, a danas je muzej

kurija modić bedeković
Davor Puklavec/PIXSELL
28.09.2013.
u 17:00

Kurija Modić-Bedeković otvara se za javnost nakon sedam godina obnove i uloženih tri milijuna kuna

Stari fijaker kojim su se posljednje vlasnice do smrti vozile ulicama Donje Lomnice ponovno stoji podno stepenica stare kurije, sagrađene 1806. Otkako je brigu o njoj preuzeo Muzej Turopolja, kurija Modić-Bedeković počela se od temelja sanirati. Namještaj, star više od sto godina, iznesen je van, potpuno restauriran, a danas se, nakon sedam godina, otvara za javnost. Posjetitelji će se od 13 do 17 sati moći vratiti u 19. stoljeće, a u isto vrijeme to mogu učiniti i sutra.

– U obnovu je uloženo tri milijuna kuna, a imamo posla za još pola milijuna kuna – kazala je ravnateljica Margareta Biškupić te dodala da je obnovu financirao grad Velika Gorica i Ministarstvo kulture.

Dok se šeće zdanjem, tragovi života dviju blizanki, koje su umrle sedamdesetih, još se vide. Pianino na kojem je svirala u glazbu zaljubljena Vilma Bedeković ponovno je ugođen, dok na zidovima vise radovi njezine sestre Milke, amaterske slikarice. Na dovratniku vidljivi su grafiti koji svjedoče o kućnom običaju mjerenja visine djece, a lastavičje gnijezdo, koje su sestre stavile na registarsku oznaku iz 20. stoljeća, još stoji uza stropnu gredu. Kurija je spominjana u djelima M. J. Zagorke, a u nju su dolazili i A. G. Matoš, August Šenoa, Zlatko Baloković, a tamo se okupljalo i turopoljsko plemstvo.

>> Nakon 10 godina završena obnova stare kurije Modić Bedeković

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije